ΑρχικήΟικονομίαΦορολογικές δηλώσεις: τι ισχύει για το 2025

Φορολογικές δηλώσεις: τι ισχύει για το 2025

Date:

Το καινούργιο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που εκκινεί το 2025 έχει ήδη παρουσιαστεί από το επιτελείο του ΥΠΕΘΟ. Μια σειρά αλλαγών προβλέπονται για τους φορολογουμένους, με τον καθορισμό σταθερών ημερομηνιών έναρξης και λήξης της υποβολής των δηλώσεων, τις αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις συζύγων, αλλά και την κατάθεση των δηλώσεων από δημόσιους φορείς.

Επίσης, οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στις εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου εισοδήματος αλλάζουν, όπως αλλάζουν και τα κίνητρα των φορολογουμένων για εμπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, με μικρές εκπτώσεις που θα γίνουν επί του συνολικού ποσού.

Επιγραμματικά, οι αλλαγές για τις οποίες θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά παρακάτω είναι:

  • Υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου
  • Έκπτωση, για όσους καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο έως 31/07 και υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση στοn πρώτο ενάμιση μήνα 4%, για τον επόμενο ενάμιση μήνα 3% και για τον τελευταίο μήνα 2%
  • Μονιμοποίηση της καταβολής φόρου για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 δόσεις (η πρώτη την 31η Ιουλίου)
  • Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα έχουν όλες το 4% εφόσον καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος έως την 31η Ιουλίου
  • Επιβάλλονται κυρώσεις στα φυσικά πρόσωπα που διοικούν τους φορείς
forologikes-dilwseis-2025-eidiseis-twra

Οι αλλαγές στο φορολογικό τοπίο

Ο νέος φορολογικός νόμος κομίζει αλλαγές σε πολλαπλά πεδία της φορολογικής διαδικασίας, από τις προθεσμίες μέχρι τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις στα ζευγάρια

Η πρώτη αλλαγή στη νομοθεσία έγινε σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν τα ζευγάρια.

Συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι αποφάσισαν φέτος να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, δε θα είναι υποχρεωμένοι να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, εκτός και αν άλλαξε η απόφασή τους και επιθυμούν ανάκληση.

Όσοι πάλι έχουν υποβάλει κοινή δήλωση ως ζευγάρι και, από το 2025 θέλουν να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα χρειαστεί να το δηλώσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, μπορεί να γίνει αλλαγή υπόχρεου στην κοινή φορολογική δήλωση συζύγων, όμως ο φόρος και οι εισφορές συνεχίζουν να βεβαιώνονται χωριστά, με την ευθύνη πληρωμής να παραμένει ατομική για κάθε σύζυγο.

Η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις 2025

Για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 έχουν οριστεί επακριβώς οι ημέρες έναρξης και λήξης της υποβολής. Συγκεκριμένα, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκινά στα μέσα Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου, ενώ η φετινή διαδικασία χαρακτηρίζεται από λήψη νέων προληπτικών μέτρων και κινήτρων για τους φορολογουμένους.

Επίσης, οι δημόσιοι φορείς φέτος έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν εγγραφή στο Μητρώο Υποχρέων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων έως τις 15 Ιανουαρίου 2025 μέσω της πλατφόρμας «myAADE».

forologikes-dilwseis-2025-eidiseis-twra

Πληρωμή του φόρου

Τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι επιχειρήσεις καλούνται για το 2025 να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. Η έγκαιρη υλοποίηση της διαδικασίας θα έχει οφέλη για τους φορολογουμένους, καθώς όσοι υποβάλουν δήλωση και εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση έως και 4%. Η έκπτωση θα συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες εξόφλησης, με 3% και 2% έκπτωση αντιστοίχως, όσο προχωρά ο καιρός. Συγκεκριμένα, το τοπίο των εκπτώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • 4% έκπτωση για υποβολή από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
  • 3% έκπτωση για υποβολή από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
  • 2% έκπτωση για υποβολή από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Για πάνω από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς αλλά και συνταξιούχους, οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και, σε περίπτωση μη τροποποίησης, θα υποβάλλονται οριστικά στις 16 Απριλίου.

Επίσης, κάτι που θα μείνει σταθερό θα είναι η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να λήγει, όπως και οι υπόλοιπες αιτήσεις, στις 31 Ιουλίου. Σε περίπτωση που η δήλωση έχει προσυμπληρωθεί από τη φορολογική διοίκηση, ο φορολογούμενος διασφαλίζει τη μεγαλύτερη έκπτωση εάν εξοφλήσει το φόρο εφάπαξ και μέσα στο χρονικό όριο που έχει τεθεί.

Εγγραφή δημοσίων φορέων στο Μητρώο

Όπως αναφέραμε εν παρόδω, οι δημόσιοι φορείς θα έχουν φέτος την υποχρέωση να κάνουν εγγραφή στο Μητρώο Υποχρέων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων έως τις 15 Ιανουαρίου 2025. Ήδη μέχρι στιγμής 1.564 φορείς έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο, όμως κάποιοι έχουν μείνει εκτός της διαδικασίας.

Η εγγραφή στο Μητρώο και η συνεπαγόμενη προσυμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θεωρείται σημαντική για τη φετινή διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καθώς η έγκαιρη προσυμπλήρωση της δήλωσης από τους δημόσιους φορείς σημαίνει αντίστοιχα και έγκαιρη υποβολή της αίτησης από τη μεριά του φορολογούμενου ο οποίος, αν εξοφλήσει το φόρο μέχρι τις 15 Ιουλίου, θα απολαύσει και τα αντίστοιχα προνόμια της έκπτωσης.

Σε αυτό το νέο φορολογικό περιβάλλον με την προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου 2025 που δόθηκε στους δημόσιους φορείς, θα συμμετέχουν και δημόσιες υπηρεσίες με διοικητική αυτοτέλεια, όπως σχολικές μονάδες, αστυνομικά τμήματα και μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα της εκκαθάρισης καταβαλλόμενων ποσών και της αποστολής σχετικών στοιχείων.

Επίσης, οι συγκεκριμένοι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν στην πλατφόρμα και τα ονόματα των προσώπων ευθύνης που θα αναλάβουν την έγκαιρη και σωστή αποστολή των στοιχείων. Ως πρόσωπα ευθύνης θεωρούνται οι διοικητικοί υπεύθυνοι, γενικοί γραμματείς, υπηρεσιακοί γραμματείς υπουργείων, δήμαρχοι, περιφερειάρχες αλλά και προϊστάμενοι οργανικών μονάδων.

forologikes-dilwseis-2025-eidiseis-twra

Πρόστιμα για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης

Τα πρόστιμα για τους δημόσιους φορείς

Σε ό,τι αφορά τους δημόσιους φορείς και την εγγραφή τους στο Μητρώο Υποχρέων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2025, η μη τήρηση της προθεσμίας θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες κυρώσεις. Όπως είπαμε, κάθε δημόσιος φορέας οφείλει να αναρτήσει στην πλατφόρμα και τα υπεύθυνα για την εγγραφή πρόσωπα: αυτά τα πρόσωπα είναι που θα επιβαρυνθούν με το πρόστιμο των 2.500 ευρώ σε περίπτωση που η εγγραφή στο Μητρώο δε γίνει εμπρόθεσμα.

Εάν πάλι πρόκειται για εκπρόθεσμες διορθώσεις στις αιτήσεις ή για υποβολή συμπληρωματικών εγγράφων, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ανάλογα με το ποσοστό των επικείμενων διορθώσεων ή τον αριθμό των επιπλέον εγγράφων που προστίθενται στη δήλωση.

Σχετικά με τις παραβάσεις μικρής κλίμακας, το πρόστιμο ξεκινά για τους δημόσιους φορείς από τα 200 ευρώ και ανεβαίνει μέχρι τα 1.700 ευρώ για μεγαλύτερες παραβάσεις, ανάλογα με το προσδιορισμένο ποσοστό του αριθμού των εγγράφων. Αν βέβαια πρόκειται για αρχεία διόρθωσης με μικρές αποκλίσεις, όπως για παράδειγμα σε ένα ποσοστό 2% επί του συνόλου των εγγράφων, δε θα υπάρξει πρόστιμο.

Τα πρόστιμα για τους φορολογούμενους

Τώρα, οι ιδιωτικοί φορείς, όπως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που δε διαβίβασαν έγκαιρα τα στοιχεία στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα από 20.000 μέχρι και 100.000 ευρώ, ενώ η παράβαση θα δημοσιοποιηθεί.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, οι κωδικοί εσόδων και εξόδων που αναγράφονται στο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένοι και κλειδωμένοι. Τα στοιχεία θα βασίζονται στα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myData, επομένως δε θα υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης.

forologikes-dilwseis-2025-eidiseis-twra

Φορολογικές δηλώσεις αυτόματα

Στις 21 Μαΐου 2024, κοινοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ η απόφαση 1080/2024 με τις λεπτομέρειες για την οίκοθεν έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση.

Σε αυτή την απόφαση καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την προσυμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, για την οριστικοποίησή της, αλλά και η δυνατότητα του φορολογουμένου να αντιταχθεί στην προσυμπληρωμένη δήλωση ή να αιτηθεί να επέμβει διορθωτικά.

Φορολογική δήλωση αναδρομικά

Οι φορολογούμενοι που υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, προκειμένου να αποφύγουν κυρώσεις και επιβαρύνσεις, είχαν ως τελική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η συγκεκριμένη προθεσμία αφορά τους:

  • Μισθωτούς, συνταξιούχους, γιατρούς του ΕΣΥ, αγρότες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι το 2023 εισέπραξαν αναδρομικά από κάθε είδους αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, επιδόματα, αποζημιώσεις, εισοδήματα βάσει νόμου, απόφασης δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων είναι να εισέλθουν στη διαδικτυακή πύλη της ΑΑΔΕ και να κάνουν επιλογή των ετών στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά.

Για παράδειγμα, αν τα αναδρομικά αφορούν το φορολογικό έτος 2019, θα επιλέξουν το 2020 ως έτος υποβολής της φορολογικής δήλωσης, για αναδρομικά που αφορούν το 2020 θα επιλέξουν το 2021 κ.ο.κ. Τα ποσά στη δήλωση είναι ήδη προσυμπληρωμένα και οι φορολογούμενοι δεν έχουν δυνατότητα επέμβασης και τροποποίησης των στοιχείων.

Στις τροποποιητικές δηλώσεις δεν επιβάλλεται πρόστιμο ή τόκος ακόμη και στην περίπτωση που είναι εκπρόθεσμες, καθώς το πρόσθετο ποσό φόρου δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ο φόρος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2025. Εξαίρεση αποτελούν οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

forologikes-dilwseis-2025-eidiseis-twra

Φορολογικές δηλώσεις: τα στατιστικά

Τα φορολογικά στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ΑΑΔΕ και που συνθέτουν το εγχώριο φορολογικό τοπίο είναι εντυπωσιακά. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν το φορολογικό έτος 2022, επομένως δηλώσεις που υπεβλήθησαν το 2023, προκύπτει ότι το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2023 ανήλθε στα 91,67 δισ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 7,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022. Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση της αγοράς και του ΑΕΠ που τελέστηκε το 2022 λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Τα δεδομένα που συνάγονται από τα στατιστικά της ΑΑΔΕ είναι:

  • Ενας στους τρεις φορολογούμενους δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και ειδικότερα 2.165.185 φορολογούμενοι σε σύνολο 6.560.865 φορολογικών δηλώσεων.
  • Ενας στους πέντε ή 1.300.177 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
  • Ενας στους τέσσερις ή 1.743.724 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
  • Ενας στους δέκα ή 703.270 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
  • Μόλις το 7,1% των φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα από 30.000 έως 50.000 ευρώ (πλήθος δηλώσεων 466.365).
  • Δύο στους εκατό δηλώνουν από 50.000 έως 100.000 ευρώ (146.046 δηλώσεις ή 2,2% του συνόλου).
  • Το 0,5% των φορολογουμένων δήλωσε πέρυσι εισοδήματα από 100.000 έως 900.000 ευρώ.
  • 1.214 φορολογούμενοι δήλωσαν περισσότερα από 900.000 ευρώ.

Επίσης, 274.423 επαγγελματίες, δηλαδή το 64,2%, δήλωσαν καθαρά ετήσια κέρδη που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • Από 10.000 έως 20.000 ευρώ δήλωσαν 81.053 επαγγελματίες.
  • Από 20.000 έως 30.000 ευρώ δήλωσαν 32.611 επαγγελματίες.
  • Από 30.000 έως 50.000 ευρώ δήλωσαν 24.790 επαγγελματίες.
  • Από 50.000 έως 75.000 ευρώ δήλωσαν 8.770 επαγγελματίες.
  • Από 75.000 έως 100.000 ευρώ δήλωσαν 2.999 επαγγελματίες.
  • Από 100.000 έως 200.000 ευρώ δήλωσαν 2.611 επαγγελματίες.
  • Από 200.000 έως 500.000 ευρώ δήλωσαν 501 επαγγελματίες.
  • Πάνω από 900.000 ευρώ δήλωσαν μόλις 52 επαγγελματίες.

Το γενικό στατιστικό τοπίο δείχνει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν την εξόφληση του 62% των φόρων, ένα 12% των φορολογουμένων δηλώνει μηδενικό εισόδημα, το 60% και πλέον των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως και 10.000 ευρώ και επίσης ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά δηλώνει ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

forologikes-dilwseis-2025-eidiseis-twra

Υπολογισμός φορολογικών δηλώσεων

Πλέον, διατίθενται πλατφόρμες μέσα στις οποίες μπορεί ο φορολογούμενος να υπολογίσει το ποσό που θα κατατεθεί στη φορολογική του δήλωση.

Υπολογισμός για μισθωτούς

Στο εργαλείο της forin, μπορεί ένας μισθωτός, ένας συνταξιούχος ή ένας επιχειρηματίας να υπολογίσει το φόρο εισοδήματός του για τα έτη 2020-2023 επιλέγοντας την αντίστοιχη κατηγορία του φυσικού προσώπου και συμπληρώνοντας το ετήσιο καθαρό εισόδημα αυτού καθώς και τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων.

Υπολογισμός για ελεύθερους επαγγελματίες

Στην εφαρμογή MySolon, ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να υπολογίσει το ποσό που θα δηλωθεί στη δήλωση φόρου εισοδήματος συμπληρώνοντας το έτος δραστηριοποίησης, τον μέσο όρο ΚΑΔ, τον τζίρο, τα έξοδα και τα κέρδη, καθώς και το αν απασχολεί ή όχι υπαλλήλους στην επιχείρησή του.

Εκτύπωση φορολογικής δήλωσης και εκκαθαριστικού

Για την εκτύπωση της φορολογικής σας δήλωσης και του εκκαθαριστικού από την εφορία, θα χρειαστεί αρχικά να μεταβείτε στην ψηφιακή πύλη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Από εκεί, μεταβαίνετε στην επιλογή “ο Λογαριασμός μου”:

forologikes-dilwseis-2025-eidiseis-twra

Για την είσοδο στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τους ατομικούς σας κωδικούς TaxisNet και στη συνέχεια να πατήσετε “Σύνδεση”. Στην εφαρμογή, επιλέγετε το πεδίο “Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ΦΠ Ε1-Ε2-Ε3”.

forologikes-dilwseis-2025-eidiseis-twra

Στη δεξιά στήλη μπορείτε να επιλέξετε εκτύπωση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Φορολογική δήλωση τιμές

Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένοι πίνακες με τις ενδεικτικές τιμές για τις λογιστικές υπηρεσίες, ανάλογα με το είδος της υπηρεσίας:

Έναρξη ή διακοπή εργασιών Φυσικού Προσώπου100,00€
Έναρξη ή διακοπή εργασιών Προσωπικής εταιρείας200,00 €
Έναρξη ή διακοπή εργασιών Ε.Π.Ε.400,00 €
Έναρξη ή διακοπή εργασιών Α.Ε.700,00 €
Μεταβολή εργασιών (προσθήκη δραστηριότητας, μεταφορά έδρας, κλπ)50,00 €
Έναρξη Υποκαταστήματος50,00 €
Έκδοση Α.Φ.Μ.20,00 €

ΤΜΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Έντυπο Ε130,00 €
Έντυπο Ε1 – Ε240,00 €
Έντυπο Ε1 – Ε380,00 €
Έντυπο Ν – Ε3100,00 €
Έντυπο Ε920,00 €
Έντυπο Ε3 Αγροτών80,00 €
Βιβλίο απογραφών200,00 €

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

Περισσότερα άρθρα

Άδωνις Γεωργιάδης: Ένας “Τηλεοπτικός πολιτικός”

ΠεριεχόμεναΠοιος είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης;Σπουδές & Επαγγελματική ΣταδιοδρομίαΠολιτικήΠρώτα Βήματα...

3 Προορισμοί για τη Καθαρά Δευτέρα

ΠεριεχόμεναΘήβα- Βλάχικος ΓάμοςΗ Ιστορία του εθίμουΗ δομή και η...

οι 5 καλύτερες εφαρμογές για οικονομική διαχείριση

ΠεριεχόμεναΠως ξεκίνησαν τα apps για οικονομική διαχείρισηΤα οφέλη των...

Ποια είναι η πιο παλιά ομάδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα;

Πίνακας περιεχομένουΠανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης (Πανιώνιος Γ.Σ.Σ.)Πειραϊκός ΣύνδεσμοςΕθνικός Γυμναστικός...