Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον κόσμο και τη διαδικασία της κατασκευής μιας ιστοσελίδας σε σχέση με την τιμή αυτής της υπηρεσίας. Θα μιλήσουμε για τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος, τα κριτήρια επιλογής μιας εταιρείας στην οποία θα εμπιστευτείτε την κατασκευή της ιστοσελίδας σας, καθώς και λόγους να επιλέξετε μια εταιρεία που προσφέρει ανταγωνιστικά πακέτα προσφορών.
Τι επηρεάζει την τιμή για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος κατασκευής αλλά και συντήρησης μιας ιστοσελίδας είναι ποικίλλοι και τόσοι πολλοί, όσα είναι και τα είδη ιστοσελίδων και επιχειρήσεων.
Για να αποκτήσετε μια καθαρότερη οπτική πάνω στο θέμα, θα ήταν χρήσιμο να διαχωρίσετε τους παράγοντες επιρροής σε κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές που θα αναλύσουμε με λεπτομέρεια παρακάτω, χονδρικά περιλαμβάνουν την τεχνική υποδομή της ιστοσελίδας, το design της και τη συντήρηση που θα χρειαστεί η ιστοσελίδα αφού κατασκευαστεί.
Φυσικά, ακόμη και εντός αυτών των τριών βασικών πυλώνων των εξόδων μιας ιστοσελίδας υπάρχουν εσωτερικές παράμετροι που επηρεάζουν εκ νέου τα κόστη. Για παράδειγμα, το να στήσει κάποιος μια ιστοσελίδα για την επιχείρησή του κάνοντας χρήση ήδη υπαρχόντων δωρεάν τεχνικών υποδειγμάτων είναι ανέξοδο σε σχέση με το να προσλάβει έναν ειδικό εργαζόμενο σε μια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων.
Ας πάρουμε όμως κάθε μία κατηγορία εξόδου με τη σειρά.

Τεχνική υποδομή της ιστοσελίδας
Ο παράγοντας αυτός αφορά τόσο το format, δηλαδή το τεχνικό περιβάλλον πάνω στο οποίο θα χτιστεί η ιστοσελίδα αλλά και το domain name.
1. Domain name
Φυσικά, η αγορά ενός domain name που λαμβάνει τον τύπο .com ή .org έχει μεγαλύτερα ετήσια έξοδα από μια δωρεάν ιστοσελίδα που λειτουργεί ως subdomain (τύπου .wordpress.com) ή μια ιστοσελίδα .club ή .me. Επίσης, το κόστος ενός domain name επηρεάζεται και από τον παράγοντα TLD, που αφορά την ένδειξη μιας ειδικής τοποθεσίας της ιστοσελίδας. Και πάλι, μια παγκόσμια ένδειξη όπως το .com παρουσιάζει διαφορές κόστους σε σχέση με έναν πιο ειδικό τοπικό προσδιορισμό όπως το .gr.
2. Web hosting
Το Web hosting στην ουσία είναι η υπηρεσία εκείνη που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας, διασφαλίζει την ακεραιότητα των περιεχομένων της και την διαδικτυακή της προσβασιμότητα.
Ας πάρουμε το παράδειγμα κάποιου που επιθυμεί να παραγάγει ένα podcast, το οποίο θα διανεμηθεί ταυτόχρονα σε όλες τις πλατφόρμες podcasting (Spotify, Apple και Google Podcasts). Για να γίνει αυτό, ο παραγωγός θα πρέπει να πληρώσει ένα μηνιαίο συνδρομητικό αντίτιμο σε μια πλατφόρμα φιλοξενίας όπως η Buzzsprout, στην οποία θα ανεβάζει το αρχείο και αυτό θα διαμοιράζεται εν συνεχεία σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για μια ιστοσελίδα. Φυσικά, εδώ το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τον πάροχο της φιλοξενίας, το πακέτο φιλοξενίας που έχει συμφωνηθεί, αλλά και τη διάρκεια της σύμβασης μεταξύ παρόχου και ιστοσελίδας.
3. Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS)
Τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου ή Content Management Systems είναι εφαρμογές που επιτρέπουν τη δημιουργία, επεξεργασία, δημοσίευση και διαχείριση του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας.
Το CMS είναι απαραίτητο σε μια σύγχρονη ιστοσελίδα, καθώς επιτρέπει στο διαχειριστή την άμεση θέαση και παρέμβαση στα ψηφιακά περιεχόμενα της ιστοσελίδας του, χωρίς να χρειαστεί ειδική γνώση HTML. Τέτοια Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου είναι το WordPress, το Joomla!, το Drupal και το OpenCart.

4. Το μέγεθος και το design
Ένας εύλογος παράγοντας επιρροής του κόστους κατασκευής της ιστοσελίδας είναι φυσικά και το μέγεθός της. Όσες περισσότερες υποσελίδες και ειδικά περιεχόμενα διαθέτει μια ιστοσελίδα, τόσο αυξάνεται και το κόστος.
Σε σχέση με το σχεδιασμό, θα χειαστεί να λάβετε υπόψη στοιχεία όπως το θεματικό μοτίβο της ιστοσελίδας, το εύρος των χαρακτηριστικών της και το περιεχόμενο που θα διαθέτει.
Το σχεδιαστικό μοτίβο είναι πολύ βασικό σε μια ιστοσελίδα, καθώς στην ουσία δίνει τον τόνο, την ατμόσφαιρα και το ύφος της σελίδας. Εδώ τα κόστη ποικίλλουν, αφού μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ δωρεάν διατιθέμενων σχεδιαστικών μοτίβων που είναι ήδη προσχεδιασμένα ή να δημιουργήσετε μια custom ιστοσελίδα, με τα δικά της μοτίβα, χρώματα και σχέδια.
Στην ουσία, οι λειτουργίες αυτές που περιγράφουμε είναι τα UI/UX μιας ιστοσελίδας, δηλαδή η εικόνα της ιστοσελίδας και η ευχρηστία στην πλοήγηση.
5. Εξειδικευμένες λειτουργίες
Εδώ παίζει ρόλο το αν η ιστοσελίδα θα διαθέτει πρόσθετες λειτουργίες που θα βοηθήσουν στη γενικότερη βελτίωση της εικόνας και της εμπειρίας του χρήστη.
Μια τέτοια λειτουργία μπορεί να είναι ο προγραμματισμός επιχειρηματικών πόρων (ERP), δηλαδή είναι ένα σύστημα λογισμικού που βοηθά τους οργανισμούς να βελτιστοποιήσουν τις βασικές επιχειρηματικές διαδικασίες τους —συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, του HR, της παραγωγής, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των πωλήσεων και του εφοδιασμού— με ενοποιημένη προβολή της δραστηριότητας και παρέχει μια ενιαία πηγή αλήθειας.
Επίσης, μια ιστοσελίδα e-shop για παράδειγμα μπορεί να χρειάζεται και μια online υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών που θα αναλαμβάνει την επίλυση αποριών σχετικά με τις παραγγελίες, το κόστος μεταφοράς, τις επιστροφές ή το tracking της αποστολής. Αυτό στις σύγχρονες ιστοσελίδες συμβαίνει με την εγκατάσταση ενός λογισμικού εξυπηρέτησης πελατών τύπου chatbot, το οποίο βέβαια είναι ένα επιπλέον έξοδο.
Μια ακόμη τέτοια πρόσθετη μεν, χρήσιμη δε λειτουργία είναι ένας αλγόριθμος συλλογής δεδομένων. Και πάλι, ειδικά μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου θέλει να γνωρίζει σε ζωντανό χρόνο τις προτιμήσεις των χρηστών σε συγκεκριμένα προϊόντα και τις τάσεις που εμφανίζει η ιστοσελίδα. Ακόμη, ένα τέτοιο εργαλείο συλλογής δεδομένων βοηθά στην εξατομίκευση των προϊόντων και υπηρεσιών που προτείνονται σε κάθε χρήστη.
Ένα τελευταίο πιο ειδικό έξοδο είναι η διασύνδεση της ιστοσελίδας με marketplaces. Η διανομή των προϊόντων μιας ιστοσελίδας σε άλλες πλατφόρμες είναι μια υπηρεσία της οποίας το κόστος πρέπει να υπολογιστεί.

6. Ταχύτητα της ιστοσελίδας
Πρόκειται για το λεγόμενο pagespeed, το εργαλείο που αξιολογεί την ταχύτητα φόρτωσης και τη συμπεριφορά μιας σελίδας σε κινητές και επιτραπέζιες συσκευές και, ανάλογα με τα αποτελέσματα, παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης.
Συγκεκριμένα τα Pagespeed Insights της Google είναι ένα εργαλείο μέτρησης και αξιολόγησης της απόδοσης μιας ιστοσελίδας, το οποίο δείχνει σε μία κλίμακα 0-100 το πόσο βελτιστοποιημένη είναι η ιστοσελίδα σας.
Το εργαλείο αυτό βοηθά στον παράγοντα UX που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή τη συνολική εμπειρία πλοήγησης του χρήστη στην ιστοσελίδα, καθώς μετρά την ταχύτητα φόρτωσης και την τεχνική λειτουργικότητά της.
7. SEO
Το SEO ή Search Engine Optimization είναι οι ενέργειες βελτιστοποίησης στη δομή, στο περιεχόμενο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός ιστότοπου, ώστε να είναι φιλικός προς τους χρήστες και τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.
Η υπηρεσία αυτή είναι επιπρόσθετη σε μια ιστοσελίδα και αφορά μια διαδικασία κατά την οποία, μέσα από την έρευνα λέξεων-κλειδιών, τη σωστή σύνταξη κειμένου και τύπων φωτογραφιών που θα υπάρχουν στη σελίδα σας, η ιστοσελίδα σας θα έχει την ευκαιρία να καταταχθεί υψηλότερα στην αναζήτηση της Google.
8. Ο τύπος της ιστοσελίδας
Τέλος, ένας ακόμη βασικός παράγοντας στην κοστολόγηση της ιστοσελίδας σας είναι σε τι τύπο ιστοσελίδας ανήκει. Τα είδη ιστοσελίδων είναι τα εξής:
- Σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce): μια τέτοια ιστοσελίδα αναρτά προϊόντα ή υπηρεσίες προς πώληση που διεξάγεται στο συγκεκριμένο ψηφιακό περιβάλλον.
- Blog: τα blogs πλέον συνήθως εντάσσονται σε μια μεγαλύτερη εταιρική ιστοσελίδα ως υποκατηγορία, η οποία έχει ως στόχο την πληροφορία και την ενημέρωση των χρηστών για θέματα και ειδήσεις σχετικά με την επιχείρηση ή και αρθρογραφία για γενικά ζητήματα.
- Ιστοσελίδα – portfolio: μια τέτοια ιστοσελίδα συνδυάζει την εργασιακή με την προσωπική ταυτότητα, καθώς παίζει το ρόλο μιας παρουσίασης της δουλειάς ενός προσώπου. Ένας καλλιτέχνης για παράδειγμα θα επιλέξει έναν τέτοιο τύπο ιστοσελίδας, όπου θα αναρτά δείγμα της εργασίας του, προσωπικές σημειώσεις και πιθανόν ημερομηνίες και εισιτήρια για επερχόμενα events.
- Εταιρική ιστοσελίδα: αυτός ο τύπος ιστοσελίδας περιέχει όσα θα ήθελε να γνωρίζει κανείς για μια επιχείρηση- τα προϊόντα, δείγμα της εργασίας της, το προσωπικό, τις υπηρεσίες, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.
- Εκπαιδευτική ιστοσελίδα: τέτοιες ιστοσελίδες διαθέτουν συνήθως εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία, Φροντιστήρια ή και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί. Η ιστοσελίδα αυτή έχει ενημερωτικό περιεχόμενο σε σχέση, για παράδειγμα, με τις δραστηριότητες ενός Σχολείου, συχνά όμως περιέχει και εκπαιδευτικό υλικό.
Ενδεικτικό κόστος για τη κατασκευή ιστοσελίδας
Παρακάτω, ακολουθούν τα ενδεικτικά κόστη για την κατασκευή ιστοσελίδας που αναλαμβάνει μια εταιρεία Web Development, σύμφωνα με ενημερωμένες έρευνες. Στο 88,3% των εταιρειών κατασκευής ιστοσελίδων, σύμφωνα με έρευνα της Good Firms, θα πάρει από 2 έως 12 εβδομάδες για να ολοκληρώσει την υλοποίηση της κατασκευής ενός απλού ή μέτριας τεχνικής δυσκολίας site.

Σε ιστοσελίδες που έχουν μεγαλύτερη περιπλοκότητα και στο υπολειπόμενο 11,7% των εταιρειών, παίρνει από 12 έως 24 εβδομάδες για να τελειώσει το έργο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η κατασκευή μιας ιστοσελίδας για μικρή ή τοπική επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου κοστίζει στο 60% των εταιρειών κατασκευής ιστοσελίδων 1000-7000$, ενώ στο υπόλοιπο 36% θα κοστίσει 7000-15000$.
Τα συνολικά έξοδα που υπολογίζονται για μια μικρή ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι τα εξής:
Παράγοντας κοστολόγησης | Εκτιμώμενο κόστος |
Σχεδιασμός & Κατασκευή | $1,000-$5,000 (μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείτε έτοιμα ή custom templates) |
Domain Name & Φιλοξενία | $10-$15 το μήνα |
Πιστοποιητικό SSL | $50-$100 (αγορά άπαξ) |
Συγγραφή Περιεχομένου | $50-$200 ανά σελίδα |
Πρόσθετα e-commerce | $1,000-$5,000 (για διαδικτυακές παραγγελίες) |

Για την κατασκευή μιας προσωπικής ιστοσελίδας, το 19,5% των εταιρειών Web Development χρεώνουν κάτω από $500. Στα κόστη αυτά περιλαμβάνονται μια σελίδα τύπου “About me”, η σελίδα ενός βιογραφικού, το portfolio και πιθανόν το προσωπικό blog που θα διαθέτει.
Αν επιθυμεί κανείς η προσωπική του ιστοσελίδα να περιλαμβάνει και πιο περίπλοκες λειτουργίες, όπως μπάρα αναζήτησης, επιλογή εγγραφής σε Newsletter ή κριτικές πελατών ή συνεργατών, η τιμή μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα $1000.
Τέλος, σε μια προσωπική ιστοσελίδα με επαγγελματικό χαρακτήρα, χρήση εργαλείων βελτιστοποίησης, εικόνες και βίντεο υψηλής ευκρίνειας και επιλογές μεταφράσεων της σελίδας σε πολλές γλώσσες, το κόστος μπορεί να ανέβει μέχρι και τα $3000.

Για την κατασκευή ενός Web Application, θα πρέπει να υπολογιστεί ένας κόστος στα 10.000-20.000$, στην πιο απλή κατασκευαστική μορφή. Οι τιμές ευλόγως ανεβαίνουν, όσο πιο περίπλοκη γίνεται μια εφαρμογή.
Πώς να επιλέξω τη σωστή εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδας;
Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι οι εξής:
- Προσφορές: πολλές εταιρείες παρέχουν πακέτα προσφορών για τους πελάτες τους, στα οποία συνυπολογίζεται η κατασκευή και ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας, το domain name, η φιλοξενία της ιστοσελίδας, καθώς και οι ενέργειες βελτιστοποίησης.
- Portfolio: μια εταιρεία με δυνατό portfolio και ισχυρές συνεργασίες με άλλους πελάτες είναι δείγμα ότι θα μπορέσει να αναλάβει επιτυχώς το έργο της κατασκευής και συντήρησης της ιστοσελίδας σας.
- Επικοινωνία: είναι σημαντικό να μπορείτε να επικοινωνείτε στη συνεργαζόμενη εταιρεία τις ανάγκες και τις ιδέες σας και να τις λαμβάνει υπόψη σοβαρά όλη η ομάδα.
- Υποστήριξη: είναι κρίσιμο, ακόμη και αν έχει ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής, η εταιρεία να στηρίζει καθημερινά την ιστοσελίδα, με συνεχή backups, τεχνική και ηθική εξυπηρέτηση.

Γιατί να επιλέξω μια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδας με φιλική τιμή;
Εν πολλοίς, τα κατασκευαστικά αλλά και λειτουργικά κόστη για την κατασκευή και τη συντήρηση μιας ιστοσελίδας δεν είναι αμελητέα. Πολλές εταιρείες μάλιστα λειτουργούν με τη μέθοδο του “insert coin”, δηλαδή εμφανίζουν ένα ενδεικτικό ποσό για την κατασκευή και το σχεδιασμό, το οποίο δέχεται προσαυξήσεις όσο προχωράει η διαδικασία.
Μια ακόμη πρακτική που ακολουθούν ορισμένες εταιρείες είναι να αποκρύπτουν ορισμένα πάγια έξοδα, όπως το hosting και το domain name, παρουσιάζοντας αρχικά μια οικονομική τιμή στην οποία λανθάνουν διάφορα κρυμμένα προϊόντα.
Φυσικά, δε λειτουργούν όλες οι εταιρείες με αυτόν τον τρόπο: υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πράγματι εμπειρία και ισχυρό portfolio και χρεώνουν ανάλογα υψηλές τιμές που όμως εξηγούνται βάσει των προσόντων.
Αν όμως η ιστοσελίδα που επιθυμείτε να κατασκευάσετε είναι για μια μικρή επιχείρηση ή για ένα e-shop, θα ήταν ωφέλιμο να σκεφτείτε την πιθανότητα επιλογής μιας εξίσου μικρότερης εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων με καλύτερες τιμές. Οι λόγοι για αυτή την επιλογή είναι οι παρακάτω:
- Αν έχετε μικρή επιχείρηση: μια μικρή επιχείρηση δεν έχει ανάγκη ενός μεγάλου, περίπλοκου site με πολλές υποσελίδες. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ιδανικό να σκεφτείτε την επιλογή συνεργασίας με μια εταιρεία Web Development μικρότερου βεληνεκούς.
- Αν θέλετε πιο προσωπική εξυπηρέτηση: μια μεγάλη επιχείρηση που αναλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων, είναι λογικό να μην ασχολείται τόσο προσωπικά με κάθε πελάτη. Μια μικρή εταιρεία είναι πιθανότερο να έχει μια πιο προσωπική προσέγγιση, εξατομικεύοντας τη διαδικασία ειδικά για εσάς.
- Αν θέλετε καλύτερη τιμή: πολλές φορές μια χαμηλότερη τιμή δε σημαίνει και χαμηλότερη ποιότητα δουλειάς. Μια μικρή εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων μπορεί να κάνει καλύτερες τιμές στους πελάτες της όχι επειδή η τιμή αντιπροσωπεύει την ποιότητα, αλλά επειδή θέλει να χτίσει το πελατολόγιο και το portfolio της.