Περιεχόμενα
Οι ταβέρνες της πόλης δεν είναι απλώς μέρη για να φας· είναι ναοί της παρέας, της κουβέντας, του καλού μεζέ και του χύμα κρασιού. Είναι εκεί που οι γενιές ενώνονται πάνω από ένα ταψί γιουβέτσι, όπου οι κουβέντες γίνονται πιο ζεστές όσο αδειάζει η καράφα, και που οι σερβιτόροι έχουν τον αέρα ανθρώπων που σε ξέρουν μια ζωή, ακόμα κι αν σε βλέπουν πρώτη φορά.
Αν έχεις αναμνήσεις από οικογενειακές Κυριακές με αρνάκι στον ξυλόφουρνο και τη γιαγιά να προσπαθεί να σου φορτώσει «μια τελευταία μπουκίτσα», ξέρεις ήδη τι σημαίνουν οι καλές ταβέρνες.
Αν πάλι το ψάχνεις ακόμα, μην ανησυχείς – εμείς σου έχουμε έτοιμη τη λίστα με τις 10 καλύτερες παραδοσιακές ταβέρνες της Αθήνας, για να ζήσεις κι εσύ τη μαγεία της γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας, εκεί όπου το φαγητό είναι αυθεντικό, οι μερίδες τίμιες και το κλίμα πάντα κεφάτο. Θα εξερευνήσουμε μαζί τα στέκια που κάνουν την Αθήνα να μυρίζει παράδοση, παϊδάκι και ρίγανη.
Αυλή, Ψυρρή

Σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι του 19ου αιώνα, η “Αυλή” σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Το μενού της περιλαμβάνει κλασικά ελληνικά πιάτα όπως αφράτα κεφτεδάκια, σαγανάκι, τηγανητά αυγά με πατάτες και φάβα. Το ζεστό περιβάλλον και οι τιμές που κυμαίνονται στα 10-15€, την καθιστούν ιδανική επιλογή για χαλαρές εξόδους με παρέα.
Ξεχωρίζει σημαντικά επειδή ήταν καφενείο από την περίοδο της κατοχής και η είσοδος είναι-κάπως- κρυφή. Με το που περάσετε το κατώφλι θα βρεθείτε σε μια άλλη εποχή, αυτή εικόνα που θα αντικρίσετε συνοψίζει τις ταβέρνες της παλιάς Αθήνας.
Καπετάν Μιχάλης, Εξάρχεια

Φειδίου 3, Αθήνα
Με λιτό αλλά προσεγμένο μενού, ο “Καπετάν Μιχάλης” είναι σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των μεζέδων. Οι γεύσεις του περιλαμβάνουν πεντανόστιμο κοκκινιστό, χοιρινή τηγανιά και φρέσκα μικρά ψαράκια. Με 12-15€, απολαμβάνετε ένα πλήρες γεύμα συνοδευόμενο από παραδοσιακό ούζο.

Ο Καπετάν-Μιχάλης σερβίρει τους μεζέδες του σε φοιτητές, δικηγόρους που κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά και ένα πλήθος ανθρώπων που πάνε να δοκιμάσουν το highlight: τα κεφτεδάκια ! Όλη η παράδοση της ελληνικής γαστρονομίας σε μια μπουκιά.
Μυρτιά, Νέα Σμύρνη
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη
Ένας παράδεισος για τους λάτρεις του καλού κρέατος. Στη “Μυρτιά” θα βρείτε λαχταριστά παϊδάκια, μπιφτέκια και ζουμερές χοιρινές μπριζόλες, πάντα σε γενναίες μερίδες. Το κέρασμα στο τέλος του γεύματος, θα έχει ξεχωριστεί θέση στη καρδιά σας, μετά από μια επίσκεψη: λουκουμάδες, σερβιρισμένοι με μέλι ή σοκολάτα.

Οι τιμές είναι προσιτές, ιδανικές για οικογενειακές εξόδους ή τραπέζια ορκομωσίας. Ξεχωρίζει ανάμεσα στις ταβέρνες.
Δίπορτο, Ομόνοια

9 Sokratous, Athens 105 52 Greece
Ένα από τα παλαιότερα ταβερνάκια της Αθήνας, το “Δίπορτο” σερβίρει παραδοσιακά μαγειρευτά όπως φασολάδα, ρεβίθια και μπακαλιάρο. Το περιβάλλον του υπόγειου χώρου του θυμίζει σκηνικό από παλιά ελληνική ταινία. Με κόστος 10-15€ ανά άτομο, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για αυθεντική εμπειρία.

Η είσοδος και σε αυτό το ταβερνάκι είναι κρυμμένη– ήταν σύνηθες για τις παλιές ταβέρνες- αλλά μόλις μυρίζετε παραδοσιακά λαδερά ή φρέσκα ψαράκια θα βρείτε τις παλιές πόρτες να σας οδηγούν στο υπόγειο της γεύσης. Χρειάζεται να τονίσουμε πως το μενού δεν είναι πάντα σταθερό, όποτε προτείνουμε πάντα το φαγητό ημέρας.
Οικονόμου, Πετράλωνα

Κυδαντίδων 32, Αθήνα
Αν θέλετε να δοκιμάσετε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ο “Οικονόμου” είναι η σωστή επιλογή. Με πιάτα όπως λαχανοντολμάδες, μοσχαράκι κοκκινιστό, θα νιώσετε σαν να τρώτε στο σπίτι της γιαγιάς. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 15-18€ το άτομο.
Το κίτρινο νεοκλασικό σας προετοιμάζει εξ’αρχής πως θα γευτείτε μεζέδες από τη παλιά Αθήνα, οι οποίοι είναι πάντοτε διαχρονικοί. Η ταβέρνα του “οικονόμου” θα γίνει το μέρος που θα παροτρύνετε τους φίλους να πάτε. Οι ταβέρνες σαν κι αυτή θα έχουν ξεχωριστή θέση για τις Κυριακές μας.
Ειδικόν, Πειραιάς

Ο Πειραιάς είναι γεμάτος ιστορικά στέκια που διατηρούν την αυθεντικότητα της παλιάς Αθήνας, και “Το Ειδικόν” είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Λειτουργεί από το 1920, παραμένοντας ένα από τις πιο αγαπημένες και διαχρονικές ταβέρνες της περιοχής.

Το “Ειδικόν” άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα τον χαρακτήρα του ως μια απλή, λιτή αλλά γεμάτη ζεστασιά ταβέρνα. Οι παλιές ξύλινες καρέκλες, τα μαρμάρινα τραπέζια και οι φωτογραφίες στους τοίχους αφηγούνται την ιστορία του, ενώ το μενού παραμένει πιστό στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, χωρίς περιττές μοντερνιστικές πινελιές. Ξεκίνησε ως ένα μπακάλικο της γειτονιάς που υπήρχαν στην παλιά Αθήνα.
Οι πελάτες του είναι ένα μείγμα από παλιούς θαμώνες, εργάτες της περιοχής, νεότερους λάτρεις του καλού φαγητού. Το “Ειδικόν” είναι ιδιαίτερα προσιτό, με τις τιμές να κυμαίνονται από 10 έως 15€ το άτομο για ένα πλήρες γεύμα.
Ρεμούτσικο, Άγιος Δημήτριος

Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος Αττικής
Το “Ρεμούτσικο” αποτελεί σταθερή αξία για περισσότερα από 30 χρόνια. Στεγάζεται σε ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι και ξεχωρίζει για την αυθεντική ελληνική κουζίνα του, με σπεσιαλιτέ τις σούβλες και τα ψητά κρέατα. Θα λατρέψετε τα παϊδάκια αλλά και το κοντοσούβλι τους.

Η ποιότητα των κρεάτων είναι παραπάνω από επιβεβαιωμένη αφού θα δείτε οι ίδιοι στο χώρο μια βιτρίνα κρεάτων με την πολύ καλή πρώτη ύλη. Fun fact: Εκεί έκαναν τα πρώτα τους “μουσικά βήματα” οι αδερφοί Κατσιμίχα που ήταν στενοί φίλοι με τον προκάτοχο του Ρεμούτσικο.
Ροζαλία, Εξάρχεια

Με καταπράσινη αυλή και μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες, η “Ροζαλία” προσφέρει επιλογές όπως σαγανάκι, χοιρινή τηγανιά και φρέσκα θαλασσινά. Η “Ροζαλία” είναι ένας κρυμμένος παράδεισος στο κέντρο της Αθήνας. Με την υπέροχη αυλή της και την ποικιλία μεζέδων, αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ταβέρνες των Αθηναίων.
Οι τιμές κυμαίνονται από 15-20€, με εξαιρετική ποιότητα και χαλαρή, φιλόξενη ατμόσφαιρα. Αν ψάχνετε για μια κλασική αθηναϊκή ταβέρνα με χαρακτήρα, η “Ροζαλία” είναι must-visit!
Το στέκι του γίγαντα, Πειραιάς

Ένα αυθεντικό μεζεδοπωλείο με έμφαση στους μερακλίδικους μεζέδες. Το “Στέκι του Γίγαντα” σερβίρει λαχταριστό χταπόδι στα κάρβουνα και ποιοτικά κρέατα. Συνοδεύστε τα με ουζάκι για μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.

Αν ψάχνετε ένα παραδοσιακό στέκι με μερακλίδικους μεζέδες και παρεΐστικη ατμόσφαιρα, Το Στέκι του Γίγαντα είναι η τέλεια επιλογή. Από τη στιγμή που θα περάσετε την πόρτα, θα νιώσετε τη ζεστασιά ενός κλασικού κουτουκιού, με ξύλινα τραπέζια, ρετρό διακόσμηση. Τα θαλασσινά, το καλαμάρι ψητό και η γαρίδα σαγανάκι είναι εξαιρετικές επιλογές. Όλα αυτά, φυσικά, συνοδεύονται από χύμα κρασί ή τσίπουρο για να ολοκληρώσετε τη γευστική εμπειρία.
Καλά καθούμενα, Κερατσίνι

Αν αναζητάτε ένα αυθεντικό κουτούκι με νόστιμους μεζέδες και ατμόσφαιρα που θυμίζει παλιές, καλές εποχές, το Στα Καλά Καθούμενα στην Αμφιάλη, είναι η ιδανική επιλογή.
Με την πρώτη ματιά, ο χώρος σε καλωσορίζει με τη ζεστή, παραδοσιακή διακόσμηση, τα ξύλινα τραπέζια και τον χαμηλό φωτισμό που σε μεταφέρει σε μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα. Στο μενού θα βρείτε λαχταριστές επιλογές: η χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και μπύρα είναι ό,τι πρέπει για τους κρεατοφάγους, ενώ το χταπόδι ψητό ικανοποιούν όσους αγαπούν τα θαλασσινά. Για συνοδευτικά, μην παραλείψετε τη χωριάτικη σαλάτα και το σπιτικό τζατζίκι.
Με άψογη εξυπηρέτηση και ζωντανή ατμόσφαιρα, εδώ το φαγητό γίνεται εμπειρία. Ιδανικό για παρέες που θέλουν να απολαύσουν καλό κρασί και εκλεκτούς μεζέδες.
Οι ταβέρνες της Αθήνας είναι κάτι περισσότερο από απλά μέρη για φαγητό. Είναι οι γωνιές της πόλης όπου οι γεύσεις μπλέκονται με τις αναμνήσεις, όπου οι φωνές της παρέας σμίγουν και τα τραπέζια γεμίζουν με πιάτα που μυρίζουν σπιτικό φαγητό. Οι ταβέρνες είναι τα μέρη που μας θυμίζουν πως το καλό γεύμα δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, αλλά και ατμόσφαιρας, φιλοξενίας, μιας αυθεντικής εμπειρίας που ξεκινά από την πρώτη μπουκιά και τελειώνει με ένα ποτήρι κρασί που μοιράζεσαι με φίλους.
Από τα υπόγεια κουτούκια με τα βαρέλια κρασιού μέχρι τις δροσερές αυλές με τις παλιές καρέκλες, όλες οι ταβέρνες έχουν τη δική της ιστορία, τους δικούς της θαμώνες, τη δική της ξεχωριστή μαγεία. Όπου κι αν βρεθείς στην πόλη, σίγουρα θα υπάρχουν ταβέρνες έτοιμες να σε υποδεχτούν με ανοιχτές αγκαλιές, γεμάτα πιάτα και μια υπόσχεση: πως εδώ, το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη. Είναι γιορτή.