Αρώματα, γεύσεις, στολισμοί, γιορτινά ρούχα, κανένα ποτηράκι παραπάνω, ο θείος που αρχίζει να μιλάει για πολιτικά… Ξαφνικά μύρισε ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτός ο χώρος του σπιτιού, η τραπεζαρία ή το σαλόνι, γύρω από το οποίο συνήθως συγκεντρώνονται πρόσωπα πολλών γενεών που ίσως να μην έβρισκαν άλλη ευκαιρία να βρεθούν, σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την ετήσια ευκαιρία κάθε οικογένειας να συναχθεί και να περάσει χρόνο μαζί.
Η προετοιμασία δε του χριστουγεννιάτιου τραπεζιού -τι θα μαγειρέψουμε, πώς θα στολίσουμε το σπίτι, τι ποτό θα ανοίξουμε- είναι μια ξεχωριστή ιστορία από μόνη της. Για πολλούς οικοδεσπότες μάλιστα η προετοιμασία αυτής της νύχτας του ρεβεγιόν γίνεται ευκαιρία για γιορτινές προετοιμασίες, αγορές εκλεκτών εδεσμάτων και, φυσικά, για να δείξουν στους αγαπημένους τους λίγη παραπάνω αγάπη και φροντίδα, επιμελούμενοι από την αρχή το μενού, τη μουσική και το στολισμό του τραεζιού.
Βέβαια, ιδιαίτερα στις νέες γενιές, παρατηρείται μια απομάκρυνση από το θεσμό του οικογενειακού τραπεζιού, το οποίο κριτικάρεται ως κάτι γραφικό και παρωχημένο. Το “πότε θα παντρευτείς;”, “πότε θα χάσεις κιλά” και “ο θείος που κάθεται με τη νεολαία” αποτελούν φράσεις που χρησιμοποιούν οι millenials και οι genz’s στηλιτεύοντας το γιορτινό τραπέζι και τις άβολες ερωτήσεις που δέχονται κάθε χρόνο από το συγγενικό τους κύκλο. Ωστόσο, αν εσείς ή οι φίλοι σας μένετε μόνοι, θα ήταν εξαιρετικό να δείτε το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν ως μια ευκαιρία να συγκεντρωθείτε ως παρέα, να φάτε και να πιείτε μαζί, σχεδόν σαν οικογένεια.
Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε – ορκισμένος θαυμαστής των οικογενειακών θεσμών ή όχι – σε αυτό το άρθρο δεν αφήνουμε καμία πληροφορία απ’έξω. Φιλοδοξούμε το κείμενο αυτό να γίνει κάτι σαν πρακτικός οδηγός προετοιμασίας ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, από το στολισμό μέχρι το επιδόρπιο, που θα σας ελαφρύνει από κάθε πιθανό άγχος σε σχέση με την προπαρασκευή αυτής της νύχτας. Εσείς απλώς θα απολαύσετε, μαζί με τους καλεσμένους σας, τη βραδιά που τόσο εντέχνως έχετε ετοιμάσει.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: το σκηνικό
Όπως λέει και το τραγούδι, “από τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει“. Και ορθώς. Πριν μεριμνήσετε λοιπόν για το φαγητό και το ποτό που θα είναι διαθέσιμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα ήταν καλή ιδέα να ασχοληθείτε πρώτα με την οπτική πλευρά του τραπεζιού, δηλαδή το στολισμό και την ατμόσφαιρα.
Είναι προφανές ότι έχει τεράστια διαφορά να βγάλετε τα πιάτα που μαγειρέψατε σε ένα τραπέζι χωρίς στολισμό, μουσική ή γενικότερα χωρίς να έχετε δημιουργήσει κλίμα που να θυμίζει Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, παρακάτω σας έχουμε όλες τις απαραίτητες ιδέες γύρω από τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για να δημιουργήσετε το τέλειο γιορτινό σκηνικό.
Ιδέες για διακόσμηση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
1.Λευκό και Χρυσό

Eίτε στην πιο διακριτική είτε στην πιο πολυτελή και φανταχτερή εκδοχή του, ο συνδυασμός λευκού με χρυσό για τα Χριστούγεννα κάνει θραύση. Από τη μία, ξεφεύγει από τον κλασικό συνδυασμό κόκκινου και πράσινου, και δίνει στο σπίτι μία πρόσθετη αίσθηση φινέτσας, λιτότητας και καθαριότητας. Λευκά σερβίτσια με χρυσές μπάλες ή μαχαιροπίρουνα θα δώσουν αυτό το κάτι που έλειπε από το τραπέζι.
2.Παλιό καλό “κόκκινο και πράσινο”

Δε βαριόμαστε ποτέ αυτό το συνδυασμό για τα Χριστούγεννα. Δίνει χαρά και μια νότα κλασικού και διαχρονικού που δε φεύγει ποτέ από τα trends των χριστουγεννιάτικων στολισμών. Μπορείτε να παίξετε όπως θέλετε: ένα πράσινο runner στο τραπέζι μαζί με κόκκινες χαρτοπετσέτες με fun χριστουγεννιάτικα σχέδια, καθώς και σκόρπιες μπάλες από το δέντρο, συνθέτουν ένα υπέροχο και κλασικό γιορτινό τραπέζι.
3.Ρετρό στολισμός

Είμαστε και μεις που θέλουμε το γιορτινό τραπέζι να φαίνεται σα να είναι βγαλμένο από κάποιο φαγοπότι ηρώων της Disney. Ακριβώς επειδή τα Χριστούγεννα έχουν και μια πιο πνευματική, μυστηριακή διάσταση, είναι τέλεια ιδέα να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα βγαλμένη από παραμύθι. Λίγα κλαδάκια από έλατο πάνω στο σερβίτσιο, κάποιο διακοσμητικό από παλαιοπωλείο και -απαραιτήτως- ένα επιβλητικό κηροπήγιο, συνθέτουν μια πιο dark εκδοχή του κλασικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Αν θέλετε, μπορείτε, αντί κηροπηγίου, να χρησιμοποιήσετε ένα άδειο μπουκάλι κρασιού για το κερί. Θα νιώσετε σα να κάνετε Χριστούγεννα στη Γαλλία.
Το φαγητό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Περνάμε στο δια ταύτα. Αφού στολίσατε σύμφωνα με την αισθητική σας το γιορτινό σας τραπέζι, ήρθε η ώρα για το φαγητό, που αποτελεί ίσως το βασικότερο κομμάτι ενός χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν. Θέλετε οι καλεσμένοι σας να χορτάσουν από γεύσεις, μουσικές και συζητήσεις και να φύγουν ικανοποιημένοι από το τραπέζι που διοργανώσατε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχία για όλα αυτά. Σε αυτή την ενότητα, σας έχουμε ιδέες πιάτων – ορεκτικών, κυρίως και γλυκών – που θα απογειώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Τα ορεκτικά συχνά υποτιμώνται ως μέρος του τραπεζιού και υπερσκελίζοντα από τα κυρίως πιάτα που συνήθως είναι πιο εντυπωσιακά και πιο περίπλοκα στην εκτέλεσή τους. Παρόλα αυτά, το ορεκτικό είναι στην πραγματικότητα η πρώτη εντύπωση, η πρώτη γεύση στο τραπέζι και αξίζει να τους δώσετε προσοχή.
Πιπεριές Φλωρίνης Γεμιστές με Φέτα και Μυρωδικά
Ένα υπέροχο, ελληνικό μεζεδάκι που, εξαιτίας και του κόκκινου χρώματος της πιπεριάς φλωρίνης, μας βάζει κατευθείαν σε εορταστικό κλίμα και προετοιμάζει τους γευστικούς μας κάλυκες για το κυρίως πιάτο που θα ακολουθήσει.

Υλικά:
- 6 πιπεριές Φλωρίνης
- 200 γρ. φέτα
- 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
- 1/4 κ.γ. ρίγανη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ψήστε τις πιπεριές Φλωρίνης στον φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καίγονται.
- Αφήστε τις πιπεριές να κρυώσουν και καθαρίστε τις από τη φλούδα.
- Ανακατέψτε τη φέτα με το βασιλικό, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Γεμίστε τις πιπεριές με το μείγμα της φέτας και σερβίρετε.
Mini Μπιφτεκάκια Γαλοπούλας με Σάλτσα Κράνμπερι
Η γαλοπούλα είναι φυσικά συνδεδεμένη με το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Αν δε σκοπεύετε να συμπεριλάβετε στα κυρίως πιάτα τη γεμιστή γαλοπούλα, γιατί να μην την προσθέσετε σε ένα από τα ορεκτικά σας;

Υλικά:
- 500 γρ. κιμά γαλοπούλας
- 1 αυγό
- 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- 1/4 φλ. ψίχα ψωμιού
- 2 κ.σ. γάλα
- 1/4 φλ. σάλτσα κράνμπερι (ή φρέσκα κράνμπερι βρασμένα με ζάχαρη)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον κιμά γαλοπούλας με το αυγό, τις σκόνες σκόρδου και κρεμμυδιού, το αλάτι, το πιπέρι, την ψίχα ψωμιού και το γάλα.
- Πλάστε μικρά μπιφτεκάκια και τηγανίστε τα σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
- Σερβίρετε τα μπιφτεκάκια με τη σάλτσα κράνμπερι ή φρέσκα κράνμπερι σε ένα μπολάκι.
Μπαλίτσες Τυριών με Καρύδια και Σταφίδες

Πρόκειται για μια πιο γιορτινή παραλλαγή της κλασικής τυροκροκέτας που αγαπάμε όλοι- και ποτέ δε χορταίνουμε μόνο με μία. Τα καρύδια και οι σταφίδες δίνουν στις μπαλίτσες τυριού μια πιο χριστουγεννιάτικη υφή και βγάζουν αυτό το πιάτο από το κλασικό σκηνικό της ψαροταβέρνας το καλοκαίρι.
Υλικά:
- 150 γρ. φέτα
- 150 γρ. τυρί κρέμα
- 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/4 φλ. καρύδια (χοντροκομμένα)
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη φέτα και το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
- Προσθέστε τον μαϊντανό, τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατέψτε καλά.
- Πλάστε το μείγμα σε μικρές μπαλίτσες.
- Αν θέλετε, περιχύστε τις μπαλίτσες με μέλι για μια γλυκιά πινελιά.
- Σερβίρετέ τις σε πιατέλα, διακοσμημένες με λίγο φρέσκο μαϊντανό ή καρύδια.
Τα κυρίως πιάτα του τραπεζιού
Αφού σερβίρετε τα μικρά πιάτα ορεκτικών και πιείτε το πρώτο σας κρασάκι, είναι σίγουρο ότι η παρέα έχει χαλαρώσει- και έχει πεινάσει. Όλοι άλλωστε ίσως να ήταν πιο εγκρατείς μέσα στη μέρα τους για να “κάνουν χώρο” για το φαγητό στο δικό σας χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σε αυτή την ενότητα, σας έχουμε τις καλύτερες και πιο γιορτινές ιδέες για τα κυρίως πιάτα που μπορείτε να προσφέρετε στο τραπέζι.
Χοιρινό με δαμάσκηνα

Είναι μια κλασική συνταγή Χριστουγέννων που πετυχαίνει πάντα. Τα αρώματα από το χοιρινό και τα δαμάσκηνα -ένας άχαστος συνδυασμός- μαζί με καλό κρασί, είναι το τέλειο πάντρεμα γεύσεων για ένα από τα κυρίως πιάτα του τραπεζιού σας.
Υλικά:
- 1,5 κιλό χοιρινό (κατά προτίμηση από λαιμό ή σπάλα)
- 200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 1 καρότο (κομμένο σε ροδέλες)
- 1 φλ. λευκό κρασί
- 2 κ.σ. μέλι
- 1/2 φλ. ζωμό από κότα (ή νερό)
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο1/4 κ.γ. γαρίφαλο (προαιρετικά)1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερό)Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μια χύτρα ταχύτητας και σοτάρετε το χοιρινό από όλες τις πλευρές για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Αφαιρέστε το χοιρινό από την κατσαρόλα και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο.
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Επιστρέψτε το χοιρινό στην κατσαρόλα με τα λαχανικά. Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέστε τα δαμάσκηνα, το μέλι, τον ζωμό κοτόπουλου, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο (αν το χρησιμοποιείτε), το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για 1 1/2 – 2 ώρες (αν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας, μαγειρεύετε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι το κρέας να είναι τρυφερό και να διαχωρίζεται εύκολα με το πιρούνι).
- Κόψτε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα και τα δαμάσκηνα από πάνω. Συνοδέψτε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή ψητά λαχανικά.
Μοσχαρίσια Μπριζόλα με Σάλτσα Κόκκινου Κρασιού και Σκόρδου

Δεν υπάρχει κάποιος που να μη λατρεύει τη μοσχαρίσια μπριζόλα. Ειδικά με αυτή την υπέροχη, ζουμερή σως από κόκκινο κρασί και σκόρδο, προσθέτετε στην μπριζόλα ακριβώς αυτό το άγγιγμα Χριστουγέννων που χρειαζόταν. Φροντίστε να αγοράσετε μπριζόλα καλής ποιότητας, συμβουλευόμενοι τον κρεοπώλη σας.
Υλικά:
- 4 μοσχαρίσιες μπριζόλες
- 1 φλ. κόκκινο κρασί
- 3 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ψήνετε τις μπριζόλες για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφαιρέστε τις μπριζόλες και στο ίδιο τηγάνι προσθέστε το σκόρδο και το κόκκινο κρασί. Βράστε το για 5 λεπτά, μέχρι να μειωθεί η σάλτσα.
- Προσθέστε το βούτυρο και το δεντρολίβανο, ανακατέψτε και ξαναβάλτε τις μπριζόλες στην κατσαρόλα για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Σερβίρετε τις μπριζόλες με τη σάλτσα κρασιού και τηγανητές πατάτες ή πουρέ.
Ρολά Γαλοπούλας με Γέμιση Σπανάκι και Φέτα

Αν αγαπάτε τη γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα, αλλά θέλετε να αποφύγετε το κλασικό πιάτο γεμιστής γαλοπούλας, ορίστε μια εναλλακτική ενός εξίσου εντυπωσιακού πιάτου που συνδυάζεται με τη χειμερινή γεύση του σπανακιού -είναι άλλωστε η εποχή του- και του ζεστού τυριού. Δείτε πώς μπορείτε να τη φτιάξετε.
Υλικά:
- 1 γαλοπούλα (2-2,5 κιλά) σε φιλέτο
- 300 γρ. σπανάκι φρέσκο (ή κατεψυγμένο)
- 150 γρ. φέτα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
- Σοτάρετε το σπανάκι με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαραθεί. Αφήστε το να κρυώσει και ανακατέψτε με τη φέτα και τα μυρωδικά.
- Ανοίξτε το φιλέτο γαλοπούλας και απλώστε τη γέμιση πάνω του.
- Ρολάρετε τη γαλοπούλα, δέστε την με σπάγκο μαγειρικής και τοποθετήστε την σε ένα ταψί.
- Ψήστε για 1 1/2 – 2 ώρες, περιχύνοντας με το ζουμί του κρέατος και το ελαιόλαδο.
- Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες και μια δροσερή σαλάτα.
Τα γλυκά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μετά το κυρίως πιάτο, είναι φυσικό και επόμενο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας να ολοκληρωθεί με ένα ταιριαστό, γιορτινό, χειμωνιάτικο γλυκό. Εδώ θα βρείτε κάποιες από τις νοστιμότερες συνταγές για γλυκά, ώστε το γιορτινό τραπέζι να κλείσει με αρώματα και γεύσεις που θα αφήσουν τους πάντες σε έκσταση.
Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Φουντούκι

Ό,τι και να λέτε, πάντα μένει χώρος για σοκολάτα. Ειδικά με αυτό το ζεστό, γιορτινό κέικ με κακάο και φουντούκια, το τραπέζι σας θα ξεπεράσει τον εαυτό του.
Υλικά:
- 200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας
- 100 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 200 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ. φουντούκια (καβουρδισμένα και χοντροκομμένα)
- 1/2 φλ. γάλα
- 1/2 κ.γ. βανίλια
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα για κέικ.
- Λιώνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα και το γάλα.
- Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέστε το στο μείγμα σοκολάτας.
- Ρίξτε τα φουντούκια και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά.
- Ψήστε το κέικ για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει και σερβίρετε με γλάσο σοκολάτας ή λίγη άχνη ζάχαρη.
Μελομακάρονα

Θα ήταν αμαρτία να λείπουν τα μελομακάρονα από μια λίστα με γλυκά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σας έχουμε παρακάτω μια κλασική και δοκιμασμένη συνταγή για μελωμένα, γιορτινά μελομακάρονα που θα τρώτε σαν πατατάκια.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. κονιάκ
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. σόδα
- 100 γρ. καρύδια (ψιλοκομμένα)
- Μέλι για το σιρόπι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ. Στη συνέχεια, προσθέτετε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα και το αλεύρι.
- Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
- Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μικρά σχήματα και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνετε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας το μέλι με λίγο νερό (1/4 φλ.) για 5 λεπτά.
- Αμέσως μόλις τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα βυθίζετε στο ζεστό σιρόπι για 1-2 λεπτά και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
- Πασπαλίζετε με καρύδια και αφήνετε να κρυώσουν.

Christmas spirit: on
Ελπίζουμε να μείνατε ικανοποιημένοι από τις ιδέες μας για τον στολισμό, τα ορεκτικά, τα κυρίως πιάτα και τα γλυκά που θα πλαισιώσουν αυτή την ατμοσφαιρική βραδιά των Χριστουγέννων.
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι καλή παρέα και πολλή διάθεση για να περάσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας ένα αξέχαστο ρεβεγιόν. Βάλτε λίγη jazz μουσική ή τα χριστουγεννιάτικα classics, και ξεκινήστε την προετοιμασία.