Φασολάκια, φακές, κοτόπουλο, φασολάκια, φακές, κοτόπουλο: αν και σεις νιώθετε ότι το μεσημεριανό γεύμα έχει γίνει μια λούπα βγαλμένη από την ταινία “Η Μέρα της Μαρμότας“, αν η προετοιμασία του γεύματος μοιάζει πλέον με αγγαρεία, αν όλα τα φαγητά που προετοιμάζετε σας φαίνονται μια από τα ίδια… είστε στο κατάλληλο μέρος.
Πολλές φορές, το “τι θα μαγειρέψουμε σήμερα;” γίνεται ερώτημα κουραστικό– και τελικά καταλήγετε να φτιάχνετε κάτι από το γνωστό ρεπερτόριο γευμάτων. Από την άλλη, ακόμη κι αν βρείτε κάποια στιγμή την όρεξη να προετοιμάσετε ένα πραγματικά μερακλίδικο γεύμα για να απολαύσετε το μεσημέρι, οι τιμές των προϊόντων συχνά είναι αποκαρδιωτικές. Μην ανησυχείτε! Σε αυτό το άρθρο, σας έχουμε τις καλύτερες ιδέες για να ανανεώσετε τη λίστα μεσημεριανών γευμάτων, τόσο με εύκολες και οικονομικές λύσεις, όσο και με ελαφρώς υψηλότερης δυσκολίας γεύματα που ενδείκνυνται όταν φιλοξενείτε καλεσμένους ή απλώς έχετε τη διάθεση και το χρόνο να φροντίσετε τον εαυτό σας λίγο παραπάνω.
Μη σας αποθαρρύνουν τα πιο δύσκολα γεύματα- έχουμε απλοποιήσει τη διαδικασία για εσάς, με συνταγές αγαπημένες και πολλάκις δοκιμασμένες. Παρακάτω λοιπόν σας ανοίγουμε την όρεξη με τις κορυφαίες ιδέες μεσημεριανών γευμάτων που θα σας ξαναβάλουν στην κουζίνα με χαρά!

“Το μεσημέρι σαν άρχοντας”: η αξία του μεσημεριανού γεύματος
“Έλα μωρέ ας παραβλέψω το μεσημεριανό κι ας φάω κατευθείαν το βράδυ”- δεν είπε ποτέ κανείς που καταλαβαίνει τη σημασία του μεσημεριανού γεύματος.
Στην πραγματικότητα, το μεσημεριανό γεύμα είναι εξίσου σημαντικό με το πρωινό που τόσο φροντίζουμε. Το μεσημεριανό γεύμα εξασφαλίζει μια ισορροπημένη διατροφή που επιτυγχάνεται μόνο με την κατανάλωση αρκετών γευμάτων και σνακς μέσα στην ημέρα μας. Πάνω που ο οργανισμός έχει κάψει τις θερμίδες του πρωινού και η ενέργεια πέφτει, ένα θρεπτικό και πλούσιο σε πρωτεΐνη μεσημεριανό ανεβάζει ξανά τα επίπεδα της ενέργειας και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την ημέρα μας με ανεβασμένη διάθεση και ζωηράδα.
Επίσης, το μεσημεριανό γεύμα ενισχύει την καλύτερη σωματική και πνευματική λειτουργία, μειώνει το αίσθημα κόπωσης που συχνά παρατηρείται κατά τις απογευματινές ώρες και μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε για το υπόλοιπο της ημέρας.
Ιδέες για το μεσημεριανό γεύμα
Η λίστα που ακολουθεί θέλουμε να γίνει απαραίτητος σύμβουλος για τα μεσημεριανά σας γεύματα. Γι’αυτό έχουμε σταχυολογήσει τις καλύτερες ιδέες για κάθε μέρα της εβδομάδας!
1. Σπανακόρυζο

Η κλασική συνταγή που θυμίζει οικογενειακό τραπέζι Δευτέρας μας φέρνει λίγο πιο κοντά στις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων και στον “Ποπάυ που έκανε μπράτσα τρώγοντας σπανάκι”. Ήρθε η ώρα να απογειώσετε τη λατρεμένη συνταγή στο δικό σας σπιτικό.
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε για λίγα λεπτά πράσο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να γυαλίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά, βάζουμε το καπάκι και περιμένουμε να χυλώσει και να ρουφηχτούν τα περισσότερα υγρά. Τώρα ήρθε η ώρα της δημιουργικότητας: βάζουμε λίγο ζωμό λεμονιού, άνηθο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Προαιρετικά, ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και -φυσικά- συνοδεύουμε με ένα κομμάτι τυρί φέτα!
2. Γιουβέτσι

Κυριολεκτικά αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάτι πιο γευστικό από το γιουβέτσι: τρώγεται και την επόμενη μέρα, μπορεί να καταναλωθεί είτε κατά μόνας είτε με καλή παρέα και λίγο -ή πολύ- κρασάκι και έχει πολλαπλές γεύσεις που απογειώνουν την απόλαυση.
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε λίγο λάδι και, μόλις κάψει, προσθέτουμε κομμένο σε καρέ κρεμμύδι, σκόρδο και το μοσχαράκι. Ανακατεύουμε με πιρούνι για να μην κολλήσουν τα υλικά στην κατσαρόλα και όταν το μοσχαράκι αποκτήσει λίγο χρώμα και από τις δύο μεριές σβήνουμε με κάποιο υγρό της αρεσκείας μας: με το μοσχαράκι ταιριάζει τέλεια κάποιο εσπεριδοειδές όπως το πορτοκάλι ή ένα σφηνάκι κόκκινο κρασί. Το έχουμε δοκιμάσει ακόμη και με τσίπουρο- του πάει! Μόλις εξατμιστεί το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κομμάτια από το μοσχαράκι και φυσικά τριμμένη ντομάτα ή πελτέ ντομάτας. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κόκκινο πιπέρι. Το κρέας μας είναι έτοιμο όταν μαλακώσει. Ταυτόχρονα, βράζουμε κριθαράκι 1 λεπτό λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας. Αναμειγνύουμε σε ταψί με λαδόκολλα το μοσχαράκι και το κριθαράκι, προσθέτουμε μισή τριμμένη ντομάτα και τυρί φέτα και ανακατεύουμε. Από πάνω τρίβουμε ό,τι τυρί θέλουμε (η γραβιέρα ταιριάζει άψογα) και, αν επιθυμούμε, βάζουμε σποραδικά λίγα κομματάκια βουτύρου. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα τυριά και…έτοιμο!
Tip: φτιάξτε λίγη παραπάνω ποσότητα για να μείνει για την επόμενη μέρα- μόλις γλιτώσατε το μαγείρεμα. Ευχαριστούμε.
3. Ρεβιθοσαλάτα

Εάν έχετε βαρεθεί την κλασική ρεβιθόσουπα, σας έχουμε μια φρέσκια σαλάτα που περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του ρεβιθιού και με απογειωμένη γεύση!
Εκτέλεση: Βράζουμε τα ρεβύθια με σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Όταν βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο σαλάτας. Προσθέτουμε ντοματίνια κομμένα στα δύο ή ντομάτες κομμένες σε καρέ, φρέσκο κρεμμυδάκι, ελιές από τις οποίες έχουμε βγάλει τα κουκούτσια, αβοκάντο και λίγο αγγουράκι για τη δροσιά. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και φτιάχνουμε ένα ντρέσινγκ με μουστάρδα, μέλι και ελαιόλαδο. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Για να χορτάσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω κουλούρι Θεσσαλονίκης κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.
4. Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Ό,τι καλύτερο για μια βροχερή μέρα του φθινοπώρου που μόλις έχουν αρχίσει τα κρύα. Η κολοκύθα είναι έμβλημα τουθ φθινοπώρου και, πέραν της κλασικής κολοκυθόπιτας, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε μια υπέροχη βελουτέ σούπα.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο και σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε την κομμένη κολοκύθα μας. Αλείφουμε την κολοκύθα με βούτυρο και την αφήνουμε να ψηθεί, ελέγχοντας με ένα πιρούνι εάν είναι έτοιμη. Μεταφέρουμε τα ψημένα κομμάτια κολοκύθας και προσθέτουμε κρέμα γάλακτος, λίγο από το χυμό της κολοκύθας που έχουμε τρίψει, λίγη καστανή ζάχαρη, κανέλα στη μύτη του μικρού κουταλιού και αλάτι. Όταν η σούπα αρχίζει να κοχλάζει μειώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να μαγειρευτεί 10-15 λεπτά ακόμη με κλειστό καπάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε σε πιάτο σούπας και προσθέτουμε ένα σφηνάκι μαυροδάφνη και λίγο τριμμένο πιπέρι. Αν θέλουμε, βάζουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα και κρουτόν για να απογειωθεί η γεύση.
5. Κανελόνια με κιμά

6. Χοιρινό λεμονάτο

Μια ακόμα νόστιμη όσο και θρεπτική συνταγή για το μεσημεριανό σας γεύμα. Το χοιρινό κρέας δεν ενδείκνυται ως μέρος της καθημερινής μας διατροφής, σε κάθε περίπτωση όμως μια στο τόσο και μαγειρεμένο σωστά είναι άψογο και συνδυάζεται με πάρα πολλά συνοδευτικά.
Εκτέλεση: Κόβουμε το χοιρινό σε μερίδες αν δεν είναι ήδη κομμένο. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το θυμάρι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τις μερίδες χοιρινού και τις σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ροδίσει το κρέας, προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώστε να βγει η γεύση του σκόρδου. Ρίχνουμε τον ζωμό κρέατος (ή νερό) και τον χυμό από τα λεμόνια. Φέρνουμε σε βρασμό. Μειώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 1,5-2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να απορροφήσει τις γεύσεις. Αν θέλουμε, 15 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα. Όταν το κρέας είναι έτοιμο και έχει μαλακώσει, απομακρύνουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το λεμονάτο χοιρινό ζεστό, συνοδευόμενο από πατάτες ή ρύζι.
7. Σαλάτα με ψητό σολωμό

8. Μοσχαρίσια μπιφτέκια

9. Γεμιστά ορφανά

10. Κοτόπουλο alfredo
