Είμαστε σίγουροι ότι έχετε κατά καιρούς δοκιμάσει προϊόντα μακιγιάζ που δεν ταίριαξαν στο δέρμα σας, ενώ άλλα, που πιθανόν να ήταν και πιο οικονομικά, να είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το μακιγιάζ είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Οι τύποι του δέρματος, παρόλο που χωρίζονται σε ορισμένες διακριτές κατηγορίες, παίζουν τεράστιο ρόλο στην επιλογή προϊόντων μακιγιάζ.
Αν κάτι λοιπόν δε σας αρέσει στο αποτέλεσμα του μακιγιάζ σας, πιθανόν να μην είναι μια ένδειξη ότι δεν ξέρετε να βάφεστε, αλλά ότι δεν έχετε επιλέξει το κατάλληλο προϊόν που να σας ταιριάζει τόσο, ώστε να το ξανααγοράσετε μόλις το περιεχόμενο τελειώσει.
Παρακάτω ακολουθεί ένας εκτεταμένος οδηγός για όλα εκείνα που ίσως σας διαφεύγουν όταν πηγαίνετε να αγοράσετε προϊόντα μακιγιάζ και γι’αυτό καταλήγετε να απογοητεύεστε με το προϊόν όταν το χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας. Θα μιλήσουμε για τους τύπους του δέρματος, τα διάφορα είδη επιδερμίδας και τις ιδιαιτερότητές τους, για τη ρουτίνα περιποίησης που ενδείκνυται ειδικά για το δικό σας δέρμα και, φυσικά, θα σας προτείνουμε και ενδεικτικά προϊόντα.

Γιατί έχει σημασία η σωστή επιλογή μακιγιάζ ανάλογα με τον τύπο δέρματος;
Στην ουσία, το μακιγιάζ είναι αυτό που θα αναβαθμίσει ή και θα καταστρέψει τη γενική εικόνα της επιδερμίδας σας. Πολλές φορές έχουμε δει είτε στον εαυτό μας είτε σε άλλους, αφού εφαρμόσαμε τα προϊόντα μακιγιάζ, ένα αποτέλεσμα ξηρότητας, έντονης λιπαρότητας ή μιας κάλυψης σε σημείο να είναι υπερβολικά ορατή, σχεδόν τραχεία, η στρώση του μακιγιάζ πάνω στο δέρμα.
Δε σημαίνει ότι κάνουμε κάτι λάθος στην εφαρμογή του προϊόντος, αλλά σίγουρα κάτι πάει στραβά στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός μας και στις επιλογές προϊόντων που αγοράζουμε.
Μακιγιάζ και τύπος δέρματος
Στην παρακάτω λίστα, θα δούμε εκτενώς τους πιθανούς τύπους δέρματος και θα σας προτείνουμε μια ρουτίνα περιποίησης καθώς και προϊόντα που μάλλον θα σας ταιριάξουν.
Μακιγιάζ για λιπαρό δέρμα
Πώς αναγνωρίζεται: Οι ενδείξεις ενός λιπαρού δέρματος συνήθως είναι ορατές, αφού η περίσσεια στην παραγωγή σμήγματος είναι αυτή που δημιουργεί το εφέ λιπαρότητας στην επιφάνεια του δέρματος και ιδιαίτερα στη γραμμή Τ (μέτωπο, μύτη και πηγούνι). Άλλες ενδείξεις είναι οι έντονοι πόροι, τα ορατά λευκά και μαύρα στίγματα, αλλά πιθανόν και το να έχετε περάσει ακμή.

Ρουτίνα περιποίησης: Ο καθημερινός καθαρισμός του δέρματός σας με ένα μικυλλιακό νερό ή ένα gel καθαρισμού είναι αναγκαίο να μπει στο πρόγραμμά σας. Μετά τον καθαρισμό, απαιτείται η ενυδάτωση (ναι, και στο λιπαρό δέρμα). Επιλέξτε μια ματ, μη λιπαρή ενυδατική κρέμα η οποία μπορεί να λειτουργήσει και ως βάση για το μακιγιάζ σας, πριν εφαρμόσετε τα προϊόντα. Επίσης, σας προτείνουμε μία φορά την εβδομάδα να κάνετε απαλή απολέπιση στο δέρμα ή να χρησιμοποιήσετε μια απορροφητική μάσκα καθαρισμού– σύντομα θα δείτε τη διαφορά.
Προϊόντα μακιγιάζ: Αρχικά, αναζητήστε προϊόντα μακιγιάζ με την ένδειξη “μη φαγεσωρογόνο”. Οι επιλογές σας σε προϊόντα μακιγιάζ πρέπει να είναι προσανατολισμένες σε ελαφριές, ματ φόρμουλες, όπως μια ενυδατική κρέμα με χρώμα (CC cream) ή μια βάση μακιγιάζ σε ρευστή μορφή. Αν χρησιμοποιείτε και πούδρα, θα πρέπει επίσης να είναι ελαφριά και ματ.
Λιπαρό δέρμα με ακμή
Η ακμή είναι στην ουσία το ξέσπασμα του λιπαρού, σμηγματώδους δέρματος όταν υπόκειται σε ορμονικές αλλαγές, όταν ακολουθούμε κακή διατροφή ή περνάμε περιόδους έντονου στρες. Το πιο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθείτε ήδη κάποια δερματολογικά ελεγμένη θεραπεία και θα επιλέγετε ήπια προϊόντα καθαρισμού.
Σε ό,τι αφορά το μακιγιάζ, προκειμένου να σταθεροποιήσετε τις δυχρωμίες μπορείτε να εφαρμόσετε ένα στικ color corrector, καθώς και μια συμπαγή βάση μακιγιάζ που θα εξασφαλίσει στο δέρμα σας την πολυπόθητη ομοιομορφία. Καλό βέβαια είναι να μη χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση τόσο βαριά προϊόντα μακιγιάζ, αλλά να μένε αφοσιωμένοι στη θεραπεία σας μέχρι το δέρμα σας να κάνει βήματα βελτίωσης.
Μακιγιάζ για ξηρό δέρμα
Πώς αναγνωρίζεται: Ειδικά το χειμώνα, το αίσθημα τραβήγματος στο δέρμα είναι σίγουρα έντονο. Η επιδερμίδα σας φαίνεται αφυδατωμένη και θαμπή και, κάποιες φορές, τραχιά λόγω της συσσώρευσης νεκρού δέρματος.
Ρουτίνα περιποίησης: Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η ενυδάτωση. Το καθαριστικό προϊόν που θα επιλέξετε είναι καλό να περιέχει μια φόρμουλα με έλαια, ώστε να μην αφήνει τη δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος στο δέρμα. Από κει και πέρα, καλό είναι να επιλέξετε μια ενυδατική κρέμα ειδική για ξηρές επιδερμίδες, καθώς και έναν ορό περιποίησης, ο οποίος θα ενισχύσει την ενυδατική δράση και θα επιτρέψει στις χρωστικές ουσίες του μακιγιάζ να απλωθούν πιο ομοιόμορφα. Τέλος, οι θεραπείες με έλαια (tea-tree oil, avocado oil ή έλαιο αμυγδάλου) καλό είναι να μη λείπουν, όπως και μια μάσκα περιποίησης με βάση τη βιταμίνη C.

Προϊόντα μακιγιάζ: Θα χρειαστείτε ένα υγρό διορθωτικό make-up ή ένα compact προϊόν με comfort υφή. Μπορείτε επίσης να “μπερδέψετε” το μακιγιάζ σας με λίγες σταγόνες από έλαιο, για να προσδώσει μια ενυδατωμένη όψη. Η πούδρα για εσάς δεν είναι απαραίτητη, αν θέλετε όμως να προμηθευτείτε μία, καλό είναι να μην επιλέξετε ματ φόρμουλες.
Μακιγιάζ για ευαίσθητο δέρμα
Πώς αναγνωρίζεται: Το ευαίσθητο δέρμα είναι έντονα αντιδραστικό σε εξωτερικούς παράγοντες όπως το κρύο, το νερό της πισίνας ή ορισμένα προϊόντα μακιγιάζ. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, μπορεί να εμφανίζει εύκολα σημάδια. Εδώ δεν έχει σημασία το ποσοστό λιπαρότητας- ένα ευαίσθητο δέρμα μπορεί να είναι λιπαρό ή ξηρό.
Ρουτίνα περιποίησης: Θα χρειαστείτε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητες επιδερμίδες, ιδανικά από φαρμακείο. Ζητήστε προϊόντα υψηλής ανοχής και μην τα απλώνετε στο πρόσωπο τρίβοντάς τα, αλλά εφαρμόστε με απαλές κυκλικές κινήσεις. Επίσης, όσο μπορείτε μην αγγίζετε το πρόσωπο με τα χέρια σας, αν δεν είναι πλυμένα.
Προϊόντα μακιγιάζ: Για να ισορροπήσετε την ανομοιομορφία του χρώματος από τις κοκκινίλες ή τα σημάδια, αρχικά χρησιμοποιήστε ένα στικ color corrector σε πράσινο χρώμα, που θα εξουδετερώσει το κόκκινο. Ιδανικά, επιλέξτε ένα μακιγιάζ σε μορφή στερής κρέμας και ταμπονάρετε με ένα καθαρό σφουγγαράκι.
Ατοπικό δέρμα
Το ατοπικό δέρμα είναι μια μορφή κλινικά ευαίσθητου δέρματος που έχει για παράδειγμα δημιουργηθεί από έκζεμα. Θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ιατρικό μακιγιάζ, χωρίς αρώματα και χρωστικές, με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά. Από την ενυδατική σας κρέμα μέχρι τις σκιές ματιών, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω μόλυνση.

Μακιγιάζ για μικτό δέρμα
Πώς αναγνωρίζεται: Τον μικτό τύπο δέρματος συνήθως τον μπερδεύουμε είτε για ξηρό είτε για λιπαρό, γιατί ακριβώς συνδυάζει και τις δύο τάσεις. Η λιπαρότητα τείνει να δεσμεύεται στη γραμμή Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι), ενώ η υπόλοιπη επιδερμίδα έχει ενδείξεις ξηρότητας.
Ρουτίνα περιποίησης: Θα χρειαστείτε ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν, καθώς και μια ελαφριά ενυδατική κρέμα που δε θα επιβαρύνει τη λιπαρότητα στη γραμμή Τ. Σε περιόδους που το δέρμα σας χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση, εφαρμόστε και έναν ενυδατικό ορό. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε τη μέθοδο multi-masking, δηλαδή να εφαρμόσετε μια μάσκα που εξισορροπεί τη λιπαρότητα στη γραμμή Τ και μια ενυδατική μάσκα στα ξηρά σημεία.
Προϊόντα μακιγιάζ: Ως βάση μακιγιάζ χρειάζεστε προϊόντα με ελαφριά σύνθεση, όπως ένα μακιγιάζ σε ρευστή μορφή. Θεωρούνται ιδανικά γιατί προσαρμόζονται πιο εύκολα στην ανισορροπία λιπαρότητας και ξηρότητας που χαρακτηρίζει το δέρμα σας.
Μακιγιάζ για λεύκη και λευκές κηλίδες
Πώς αναγνωρίζεται: Ο συγκεκριμένος τύπος δέρματος γίνεται ορατός λόγω των λιγότερο ή περισσότερο ογκωδών λευκών κηλίδων στο δέρμα που έχουν δημιουργηθεί από την απώλεια των κυττάρων εκείνων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης, της βασικής χρωστικής ουσίας του δέρματος.

Ρουτίνα περιποίησης: Όπως σε κάθε άλλο τύπο επιδερμίδας, η ενυδάτωση είναι κλειδί, όμως θα πρέπει να δώσετε και λίγη παραπάνω προσοχή στην αντιηλιακή προστασία, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι λευκές κηλίδες στο δέρμα σας πρέπει να έχετε στο νου σας ότι είναι μόνιμα εκτεθειμένες στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, γι’αυτό συστήνουμε μια αντιηλιακή με δείκτη προστασίας 50.
Προϊόντα μακιγιάζ: Αν θέλετε το μακιγιάζ σας να γεμίσει την αποχρωματισμένη περιοχή, επιλέξτε μια βάση με υψηλή κάλυψη σε μορφή στερεής κρέμας και ολοκληρώστε με ματ πούδρα. Αν το εφέ του αποχρωματισμού στο δέρμα σας σας αρέσει (σε εμάς αρέσει σίγουρα), δοκιμάστε ένα λεπτόρρευστο μακιγιάζ που θα καλύψει τις ατέλειες, όχι όμως τους χαριτωμένους χρωματισμούς.
Μακιγιάζ για ώριμη επιδερμίδα
Πώς αναγνωρίζεται: Εδώ δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη γνώση. Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα κατά φυσικό τρόπο χάνει βαθμιαία τη σφρηγιλότητα και τη λάμψη του και αποκτά ρυτίδες.

Ρουτίνα περιποίησης: Θα χρειαστείτε ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου για καθαρισμό του δέρματός σας πρωί και βράδυ. Αν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε μια ενυδατική κρέμα και έναν ορό με φόρμουλα ρετινόλης που αναγεννά τα κύτταρα του δέρματος. Δώστε ιδιαίτερη βάση στην ενυδάτωση τόσο του προσώπου όσο και του λαιμού. Στην πραγματικότητα, το δέρμα που έχει επηρεαστεί από τη φυσική διαδικασία του γήρατος δε χρειάζεται κάποια ειδική μεταχείριση.
Προϊόντα μακιγιάζ: Για να απαλυνθεί η πιο τραχεία όψη της ώριμης επιδερμίδας, μπορείτε να επιλέξετε ένα smoothing primer, το οποίο θα προετοιμάσει το δέρμα σας κατάλληλα ώστε να δεχτεί τη βάση του μακιγιάζ. Χρησιμοποιήστε μια βάση με αντιηλιακή προστασία σε ρευστή μορφή, ώστε να μη δημιουργηθεί ανομοιόμορφη όψη στο δέρμα και κλειδώστε με μια ματ πούδρα και λίγες φωτοσκιάσεις με ρουζ.
Αφού σας είπαμε με λεπτομέρειες τις ενδεικτικές ρουτίνες περιποίησης και μακιγιάζ για κάθε δέρμα, ακολουθεί ένας πίνακας συμπερίληψης των πληροφοριών που θα απλοποιήσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία:
Τύπος δέρματος | Περιποίηση | Μακιγιάζ |
Λιπαρό | καθαρισμός με gel και απαλή ενυδατική | ματ, ρευστή βάση μακιγιάζ |
Μικτό | απαλό καθαριστικό και multi-masking | μακιγιάζ με ελαφριά, προσαρμοστική σύνθεση |
Ευαίσθητο | καθαριστικό και κρέμα υψηλής ανοχής | διορθωτικό στικ χρώματος και μακιγιάζ σε μορφή κρέμας |
Με λευκές κηλίδες | αντιηλιακή προστασία SPF50 | βάση υψηλής κάλυψης και ματ πούδρα |
Ώριμο | ενυδατική κρέμα και ορός με φόρμουλα ρετινόλης | smoothing primer και μακιγιάζ σε ρευστή μορφή |
Ξηρό | ενυδατικό καθαριστικό, έλαιο αβοκάντο ή αμυγδάλου και μάσκα με βιταμίνη C | ενυδατική βάση με φόρμουλα ελαίου |
Χρήσιμα tips για το μακιγιάζ
Σε όποια περιγραφή μας κι αν αναγνωρίσατε τον τύπο του δέρματός σας, κάποιες συμβουλές εφαρμόζουν καθολικά και ισχύουν για κάθε περίπτωση. Ακολουθούν μερικά τέτοια χρήσιμα tips που αξίζει να έχετε πάντα κατά νου:
- Δοκιμάζουμε πριν αγοράσουμε: για να επιλέξουμε τα κατάλληλα προϊόντα μακιγιάζ, είναι χρήσιμο αρχικά να τα εφαρμόσουμε στην κάτω σιαγόνα μας ώστε να δούμε το αποτέλεσμα σε υφή αλλά και σε χρωματικό τόνο. Ιδανικά, κλείστε ένα δωρεάν ραντεβού για βάψιμο από επαγγελματία σε ένα κατάστημα καλλυντικών και βρείτε μαζί, με τη σωστή καθοδήγηση, την κατάλληλη μορφή προϊόντος τόσο σε υφή όσο και σε τονικότητα.
- Αλλάζει η εποχή, αλλάζουν τα προϊόντα: το δέρμα μας δεν έχει κάθε εποχή του χρόνου τις ίδιες ανάγκες. Είναι λογικό για παράδειγμα η επιδερμίδα να εμφανίζει μεγαλύτερη ξηρότητα το χειμώνα παρά το καλοκαίρι, γι’αυτό καλό είναι να διαθέτετε δύο βάσεις μακιγιάζ, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής. Επίσης, το δέρμα μας μαυρίζει κατά τη θερινή περίοδο, άρα θα χρειαστούμε ένα μακιγιάζ ένα ή δύο τόνους πιο σκούρο.
- Οι ειδικοί ξέρουν: όση έρευνα και να κάνετε στο διαδίκτυο, κανείς δε θα σας συμβουλέψει καλύτερα για τις εντελώς ατομικές ανάγκες του δέρματός σας από έναν δερματολόγο ή έναν επαγγελματία make-up artist. Αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε ακόμη να κλείσετε ραντεβού σε δερματολόγο για προληπτικό έλεγχο, και μέσω της κλινικής εξέτασης θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα πάντα για τη μορφολογία, την υφή, την πιθανή συμπτωματολογία του δέρματός σας και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
- Μην παραμελείτε τις ετικέτες: Αν πίσω από την ενυδατική σας δείτε τα συστατικά Polyacrylamide, Octinoxate, Oxybenzone, Homosalate, τα δείγματα δεν είναι πολύ καλά. Σε όλα τα προϊόντα, τα parabens, η φορμαλδεΰδη και τα πολλά αρώματα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμα και αν το δέρμα σας δεν εμφανίζει εύκολα προβλήματα. Πρόκειται για τοξικά συστατικά που, με τα χρόνια, έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρονται από την αγορά.

Οι πιο συχνές σας ερωτήσεις για το μακιγιάζ
1. Τι τύπο δέρματος έχω;
Για να μετρήσετε τα επίπεδα λιπαρότητας ή ξηρότητας του δέρματός σας, δοκιμάστε το τεστ της χαρτοπετσέτας. Με το που ξυπνήσετε το πρωί, την ώρα δηλαδή που έχει παραχθεί λιπαρότητα στην επιδερμίδα σας, εφαρμόστε με λίγη πίεση μια χαρτοπετσέτα σε όλο το μήκος του προσώπου για 1 λεπτό. Αν η χαρτοπετσέτα γεμίσει παντού με λιπαρότητα, έχετε και λιπαρό δέρμα. Αν γεμίσει μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, έχετε μικτό δέρμα.
Αν πάλι δεν έχετε μεγάλα επίπεδα λιπαρότητας, πρέπει να ψάξετε άλλες ενδείξεις. Αν το δέρμα σας δεν εμφανίζει συχνά σπυράκια, πόρους και κοκκινίλες και έχει αντοχή σε διάφορα προϊόντα μακιγιάζ, μάλλον είναι κανονικό. Το ξηρό δέρμα εμφανίζει έντονη ξηροδερμία ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες και βγάζει την αίσθηση τραβήγματος. Τέλος, ένας ευαίσθητο δέρμα προσβάλλεται συχνά από εξωτερικές συνθήκες όπως το κρύο ή τα λάθος προϊόντα μακιγιάζ και αντιδρά έντονα, με σημάδια και κοκκινίλες.
Τι είναι το ημιμόνιμο μακιγιάζ;
Το ημιμόνιμο μακιγιάζ ή μικροχρωμάτωση είναι μια διαδικασία χρήσης του τατουάζ ως μέσου για τη δημιουργία ενός αποτελέσματος μακιγιάζ. Για παράδειγμα, το τατουάζ της μικροχρωμάτωσης χρησιμοποιείται στο βλέφαρο για τον σχηματισμό μόνιμου eyeliner, γεμίζει την περιοχή των φρυδιών ή, ακόμη, δημιουργεί αποτέλεσμα κραγιόν στα χείλη.
Μπορώ να καλύψω τους μαύρους κύκλους με make-up;
Για τους μαύρους κύκλους ενδείκνυται η χρήση concealer που φωτίζει ιδιαίτερα την περιοχή. Αν οι μαύροι κύκλοι είναι έντονοι, καλύτερα να επιλέξετε ένα color corrector (για τους μαύρους κύκλους, ένας κοραλί διορθωτής χρώματος θα εξουδετερώσει τη διχρωμία). Επίσης, μπορείτε και να κοιμηθείτε λίγο περισσότερο.
Πώς θα επιλέξω την σωστή απόχρωση foundation;
Οι βασικές σουμβουλές εδώ είναι δύο. Πρώτον, δοκιμάστε το προϊόν στο φως του ήλιου, όπου θα φανεί και η πραγματική τελική απόδοση του χρώματος. Δεύτερον, εφαρμόστε λίγο από το προϊόν στην κάτω σιαγόνα και δείτε αν ταιριάζει όντως με το χρώμα της επιδερμίδας σας.
Φοράω φακούς επαφής, τι να προσέξω στο μακιγιάζ;
Αν δεν υπάρχει κάποια αλλεργία ή μόλυνση, στην ουσία δε χρειάζεται να προσέξετε κάτι ιδιαίτερο πέρα από τη βασική υγιεινή των χεριών σας όταν εφαρμόζετε τους φακούς ή τα προϊόντα μακιγιάζ ματιών. Θα σας συμβουλεύαμε μόνο να βάλετε τους φακούς πριν ξεκινήσετε το μακιγιάζ, γιατί έτσι δύσκολα θα μεταφερθούν τα προϊόντα στα μάτια.
Και, για το τέλος, μερικά tips που θα σας αλλάξουν τη ζωή (στο μακιγιάζ):