ΑρχικήΤεχνολογίαΠώς να κατακτήσετε τον αλγόριθμο της Google

Πώς να κατακτήσετε τον αλγόριθμο της Google

Date:

Ένας αλγόριθμος, με την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι κάθε διαδικασία δια της οποίας επιλύουμε ένα πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, είναι μια σειρά από οδηγίες οι οποίες, αν ακολουθηθούν βήμα-βήμα, επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σήμερα, όταν ακούμε τη λέξη “αλγόριθμος” σκεφτόμαστε πολύπλοκες διαδικασίες που ακολουθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας κατατάσσει μια μορφή περιεχομένου υψηλότερα ή χαμηλότερα. Για παράδειγμα, ο αλγόριθμος του TikTok που ως στόχο του έχει την εξατομίκευση του περιεχομένου ώστε στην αρχική σελίδα κάθε χρήστη (γνωστή και ως “for you page”) να εμφανίζεται συγκεκριμένο περιεχόμενο, ξεκλειδώνεται μέσω της χρήσης hashtags, viral trends και της επιλογής σωστής διάρκειας του βίντεο.

Σίγουρα αυτό είναι ένα παράδειγμα πιο περίπλοκου αλγορίθμου. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι ακόμα και μια συνταγή για μοσχαρίσια μπριζόλα θεωρείται επίσης αλγόριθμος. Το κοινό και των δύο διαδικασιών, είτε μιλάμε για τον αλγόριθμο μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης είτε απλώς για μια συνταγή μαγειρικής, είναι ο οδηγός, η σειρά των βημάτων που ακολουθούνται για την επίτευξη ενός τελικού αποτελέσματος που προκύπτει από τη διαδικασία.

Στο διαδίκτυο βέβαια, δεν μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για έναν ενικό αλγόριθμο που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις πλατφόρμες. Κάνουμε πλέον λόγο για ιδιαιτερότητες των αλγορίθμων που φέρουν διαφορετικά μυστικά και τεχνικές: υπάρχει ο αλγόριθμος του YouTube, ο αλγόριθμος του Instagram και ούτω καθεξής.

Η Google, η παγκοσμίως ηγεμονική μηχανή αναζήτησης που φιλοξενεί και αρχειοθετεί πλέον πάνω από 50 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες, λειτουργεί φυσικά με τον δικό της αλγόριθμο, μέσω του οποίου πριμοδοτεί ιστοτόπους που ακολουθούν τα ενδεικνυόμενα βήματα ή και κατατάσσει χαμηλότερα τις ιστοσελίδες που δεν της δίνουν δείγματα προσαρμογής.

Ο αλγόριθμος της Google, παρότι παλαιότερα ήταν απλούστερος και πιο κατανοητός, σήμερα μετρά πολλαπλές ενημερώσεις κάθε χρόνο και αλλάζει με μεγάλη συχνότητα τους όρους λειτουργίας του. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που επιθυμεί η ιστοσελίδα του να βρίσκεται ανάμεσα στις υψηλότερες κατατάξεις αναζητήσεων, οφείλει να ενημερώνεται και να εφαρμόζει τις νέες αλγοριθμικές τάσεις της Google.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας λύσουμε κάθε απορία που σχετίζεται με:

  • το τι είναι ο αλγόριθμος της Google
  • τι σκοπό επιτελεί ο αλγόριθμος
  • πώς μπορείτε να φτάσετε τη σελίδα σας σε υψηλή θέση στην αναζήτηση χρηστών
algorithmos-google-2025-eidiseis

Τι είναι ο αλγόριθμος της Google

Όπως κάθε άλλος αλγόριθμος, όπως ορίσαμε τη γενική αρχή και λειτουργία του, έτσι και ο αλγόριθμος της Google είναι μια σειρά σύνθετων οδηγιών και βημάτων που χρησιμοποιούνται με σκοπό την ανάκτηση και την κατάταξη περιεχομένου με βάση το ερώτημα ή τη λέξη-κλειδί της αναζήτησης του χρήστη.

Όταν κάνουμε λόγο για τον αλγόριθμο της Google, συνήθως αναφερόμαστε στον αλγόριθμο κατάταξης, δηλαδή αυτόν που ανεβάζει ή κατεβάζει ιστοσελίδες σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θέσεις στις αναζητήσεις των χρηστών. Παρόλα αυτά, αυτός ο βασικός αλγόριθμος εμπεριέχει και ένα σύνολο άλλων αλγορίθμων.

Στα συστήματα αυτά, η Google εκτελεί διαρκείς ενημερώσεις και βελτιώσεις, σε καθημερινή μάλιστα βάση, ωστόσο τις περισσότερες φορές οι ενημερώσεις αυτές δε γίνονται αισθητές στο χρήστη. Η ορθή χρήση και κατανόηση όμως αυτών των αλγορίθμων είναι ζωτικής σημασίας, διότι ακριβώς μέσω των αλγορίθμων της κατατάσσει τις ιστοσελίδες αλλά και αντιλαμβάνεται τα ερωτήματα που τίθενται στη μηχανή αναζήτησης.

Οι κυριότεροι αλγόριθμοι της Google

H Google λειτουργεί και αυρυθμίζεται μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων, εκ των οποίων ο καθένας φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά και εκτελεί διαφορετικές ενέργειες. Σε αυτή την ενότητα, θα δούμε τα είδη αλγορίθμων που χρησιμοποιεί η Google και το σκοπό που έχει ο καθένας.

1. PageRank

Το PageRank είναι ένας θεμελιώδης αλγόριθμος της Google που χρησιμοποιείται για να κατατάσσει τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματα αναζήτησης μέσω της μελέτης συνδέσμων. Με πιο απλά λόγια, το PageRank είναι ένας τρόπος να μετρηθεί η σημασία και η χρησιμότητα μιας ιστοσελίδας από την Google. Ανάλογα με το κύρος και την ποιότητα της πληροφορίας, μια ιστοσελίδα κατατάσσεται από τον αλγόριθμο PageRank χαμηλότερα ή υψηλότερα.

Το σημαντικότερο όμως για το PageRank είναι οι φορές που έχει χρησιμοποιηθεί ο σύνδεσμος της εκάστοτε ιστοσελίδας από άλλες σελίδες, που είναι και η βασικότερη ένδειξη κύρους. Σύμφωνα με την ίδια την Google, “Το PageRank λειτουργεί μετρώντας τον αριθμό και την ποιότητα των συνδέσμων μιας ιστοσελίδας ώστε χονδρικά να υπολογίσει πόσο σημαντική είναι αυτή η ιστοσελίδα. Η υποκείμενη υπόθεση είναι ότι οι πιο σημαντικοί ιστότοποι είναι πιθανότερο να ανευρεθούν ως σύνδεσμοι σε άλλους ιστοτόπους”.

Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης αναζητήσει το όνομα “Μπραντ Πιτ“, το πρώτο αποτέλεσμα που θα εμφανιστεί στο χρήστη θα είναι το ανάλογο λήμμα της Wikipedia. Αυτό σημαίνει ότι, για τον αλγόριθμο της Google, η Wikipedia χρησιμοποιείται ως βιβλιογραφικός σύνδεσμος σε πολλαπλές ιστοσελίδες, έχει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, αλλά και ακολουθεί τα συνιστώμενα βήματα του αλγορίθμου, τα οποία θα δούμε σε επόμενη ενότητα, ώστε να κατατάσσεται ψηλά.

Με εύληπτο τρόπο, το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει το πώς λειτουργεί ο τόσο θεμελιώδης αλγόριθμος, PageRank.

Αλγόριθμος spam

Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος θα λέγαμε ότι, σε αντίθεση με τη θετική λειτουργία του PageRank που εντοπίζει ιστοσελίδες υψηλού κύρους και τις κατατάσσει ψηλά στις αναζητήσεις, έχει κατά μια έννοια αρνητική λειτουργία.

Ο αλγόριθμος spam είναι στην πραγματικότητα ένα φίλτρο, το οποίο εντοπίζει τις ιστοσελίδες εκείνες που παραβιάζουν τις πολιτικές spam της Google. Μέσω της Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), με την οποία η Google εκπαιδεύει αυτόν τον αλγόριθμο, τροφοδοτώντας τον με μεγάλο όγκο δεδομένων, ο αλγόριθμος αυτός τελικά εντοπίζει τις ιστοσελίδες που παραβιάζουν τους όρους και, είτε τις κατατάσσει πολύ χαμηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, είτε τις αφαιρεί και εντελώς από το ευρετήριο αναζήτησης.

RankBrain

Ένας ακόμα αλγόριθμος της Google που χρησιμοποιεί τη Μηχανική Μάθηση για εκπαίδευση. Ο αλγόριθμος αυτός βοηθά την Google να επεξεργαστεί τα αποτελέσματα αναζήτησης και, τελικά, να αναδείξει μόνο τα συναφή σε μια ερώτηση αποτελέσματα.

Το RankBrain είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για όλους τους κατόχους ιστοσελίδων που επιθυμούν να βρίσκεται η σελίδα τους σε υψηλή κατάταξη, μια διαδικασία που ονομάζεται Search Engine Optimization (SEO) και μάλιστα η ίδια η Google έχει παραδεχτεί ότι η προσαρμογή στους όρους του RankBrain είναι ο τρίτος πιο κρίσιμος παράγοντας για την υψηλή κατάταξη μιας ιστοσελίδας μετά τους παράγοντες των συνδέσμων και του περιεχομένου. Και ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν είναι ασήμαντος, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν περίπου ακόμα 200 παράγοντες που λαμβάνει υπόψη η Google στη διαδικασία κατάταξης ιστοσελίδων.

Hilltop

Ο αλγόριθμος Hilltop αξιολογεί το κύρος μιας ιστοσελίδας. Το ζήτημα για αυτό τον αλγόριθμο είναι εάν ο γράφων, για παράδειγμα, σε μια ιστοσελίδα είναι αυθεντία ή εξειδικευμένος επαγγελματίας πάνω στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η ιστοσελίδα του.

Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος ρυθμίζει το περιεχόμενο κυρίως μέσω λέξεων-κλειδιών που θα επιφέρουν ως πρώτα αποτελέσματα στην αναζήτηση ιστοσελίδες με εγκεκριμένο και έμπιστο περιεχόμενο με ασφαλείς πληροφορίες.

Για παράδειγμα: αν αναζητήσουμε στο Google τον όρο “σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου“, έναν όρο που αφορά ιατρική πάθηση, το πρώτο αποτέλεσμα στην αναζήτηση είναι η αντίστοιχη ιστοσελίδα της Ευρωκλινικής Αθηνών, δηλαδή της ιστοσελίδας μια κλινικής υψηλού κύρους, από την οποία ο χρήστης θα λάβει πληροφορίες που προέρχονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες- στην περίπτωσή μας, έμπειρους παθολόγους και γαστρεντερολόγους.

Πώς να φτάσετε ψηλά στον αλγόριθμο της Google

Εάν επιθυμείτε η ιστοσελίδα σας, είτε περιλαμβάνει προϊόντα είτε υπηρεσίες είτε περιεχόμενο, να φτάσει σε υψηλή θέση στην κατάταξη αναζήτησης της Google, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα που μάλιστα δεν απαιτούν τη σπατάλη χρημάτων.

Φυσικά, σύμφωνα με επίσημη έρευνα που διεξήχθη από σπουδαστές του Πανεπιστημίου Μουλαβαρμάν της Ινδονησίας, η χρήση των Διαφημίσεων Google (πρώην Google AdWords) βοηθά κατά πολύ στην επισκεψιμότητα μιας ιστοσελίδας, προσελκύει χρήστες και ανεβαίνει στην κατάταξη αναζητήσεων.

Παρόλα αυτά, η κατανόηση του αλγορίθμου της Google για την ενίσχυση του SEO της ιστοσελίδας σας (στην πράξη, την υψηλή κατάταξη και τον αυξανόμενο αριθμό των κλικς) είναι σημαντική ως ένα ακόμη επικουρικό μέσο.

Στις παρακάτω ενότητες, θα σας δείξουμε βήμα-βήμα πώς να υιοθετήσετε επιτυχημένες πρακτικές για να τροφοδοτήσετε τον αλγόριθμο της Google με περιεχόμενο ενισχυτικό της ιστοσελίδας σας.

Λέξεις-κλειδιά LSI

LSI σημαίνει Latent Semantic Indexing. Με απλά λόγια, είναι ο τρόπος της Google να “διαβάσει” το περιεχόμενό σας, σκανάροντας τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείτε μέσα στο κείμενο.

Η χρήση των σωστών λέξεων-κλειδιών είναι εξαιρετικά σημαντική για μια ορθή τακτική SEO που θα βοηθήσει την ιστοσελίδα σας να ανέβει στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Σκεφτείτε μία λέξη-κλειδί σαν το παιχνίδι των λεκτικών συνειρμών: η λέξη “μιτοχόνδριο”, για παράδειγμα, μας φέρνει στο νου με τη σειρά του τη λέξη “κύτταρο” ή τη λέξη “DNA”.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν οι λέξεις-κλειδιά στον αλγόριθμο της Google. Μία λέξη λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο σαν πυρήνας γύρω από τον οποίο διαμορφώνονται αστερισμοί συναφών λέξεων. Το καλό με αυτή την τακτική είναι ότι η ίδια η Google μας παρέχει έτοιμες τις συναφείς λέξεις που χρειαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε ένα κείμενο στην ιστοσελίδα μας που θα πληροί της προϋποθέσεις υψηλής κατάταξης.

Ας πούμε ότι θέλουμε να γράψουμε ένα blog post για ένα θέμα τόσο ευρύ και γενικό όσο η μόδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο όρος μόδα είναι η βασική μας λέξη-κλειδί. Εάν βάλουμε λοιπόν τη λέξη-κλειδί στην αναζήτηση της Google, άμεσα θα εμφανιστούν οι συναφείς αναζητήσεις χρηστών που κατατάσσουν κατά την τρέχουσα περίοδο τις ιστοσελίδες ψηλά:

Αν θέλουμε ακόμα περισσότερες ιδέες, μπορούμε να ελέγξουμε και τις συναφείς αναζητήσεις στο κάτω μέρος της σελίδας:

Με αυτό τον τρόπο, η Google μας έχει “κλείσει το μάτι” στο ποιες λέξεις κλειδιά θα ήταν καλό να ενσωματώσουμε στο κείμενό μας, ώστε να λάβει υψηλότερη κατάταξη.

Πρόθεση αναζήτησης

Ο αλγόριθμος της Google δεν ενδιαφέρεται απλώς για ένα φευγαλέο κλικ του χρήστη στην ιστοσελίδα σας, από την οποία μπορεί να βγει κατευθείαν. Ανάμεσα στις παραμέτρους κατάταξης των ιστοσελίδων, η μηχανή αναζήτησης θέτει ως υψηλή προτεραιότητα τη διάρκεια παραμονής του χρήστη μέσα στην ιστοσελίδα.

Αυτό σημαίνει ότι, σε σχέση με την ιστοσελίδα σας, όποιο και αν είναι το περιεχόμενό της, θα ήταν καλό να επενδύσετε σε ποιοτικό περιεχόμενο που κρατά ενεργό το ενδιαφέρον του χρήστη. Μία σελίδα με περιεχόμενο spam ή γεμάτη κοινοτοπίες και στεγνό λόγο είναι δύσκολο να κρατήσει ένα χρήστη σε εγρήγορση.

Αντιθέτως, εάν περιλαμβάνει περιεχόμενο που ενδιαφέρει ένα μεγάλο αριθμό χρηστών και, σε κάθε post υπάρχουν σύνδεσμοι που οδηγούν σε συναφή κείμενα της ιστοσελίδας, τότε εξασφαλίζεται και η μεγαλύτερη παραμονή του χρήστη εντός της σελίδας.

Φυσικά, όπως αναφέραμε στην ενότητα για τους αλγορίθμους, το να προσθέτετε στην ιστοσελίδα σας συνδέσμους από άλλες ιστοσελίδες υψηλού κύρους, τα λεγόμενα backlinks, έχει μεγάλη σημασία και για την επικύρωση της αυθεντίας της δικής σας σελίδας.

Πέραν των εξωτερικών συνδέσμων όμως και σχετικά με ένα ζήτημα που αφορά τη διάρκεια παραμονής του χρήστη στον ιστότοπό σας, είναι σημαντικό να υπάρχουν και κρίσιμοι εσωτερικοί σύνδεσμοι (internal links) που οδηγούν το χρήστη από ένα θέμα σε ένα άλλο, εξίσου συναφές.

Για παράδειγμα, ένα άρθρο σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει ως εσωτερικό σύνδεσμο την αναφορά συνδέσμου, από την ίδια ιστοσελίδα, στη δίαιτα Keto, για την οποία μπορεί ένας χρήστης να θέλει επίσης να ενημερωθεί. Με αντίστοιχο τρόπο και με τη χρήση cookies λειτουργεί και μία ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου. Αν ένας χρήστης αναζητήσει και θεαθεί στη σελίδα ένα σκούρο τζιν καμπάνα, τότε η ιστοσελίδα θα εμφανίσει και άλλα παρόμοια προϊόντα ή προϊόντα από αναζητήσεις χρηστών με παρόμοιες προτιμήσεις.

algorithmos-google-eidiseis-nea-twra

Τι σας εμποδίζει από μια υψηλή κατάταξη στη Google;

Από τα παραδείγματα προς αποφυγήν, μπορούμε να πάρουμε επίσης πολλά μαθήματα. Πολλές φορές, το τι δε βοηθάει ή δε λειτουργεί σε μια κατάσταση είναι εξίσου χρήσιμο ως γνώση με τις συμβουλές για το τι όντως λειτουργεί. Παρακάτω λοιπόν, σας παραθέτουμε συχνά λάθη των ιστοσελίδων που, αντί να βοηθούν τον αλγόριθμο της Google να κατατάξει την ιστοσελίδα υψηλότερα, την κατεβάζει στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αναγνωσιμότητα (readability)

Ο όρος αναγνωσιμότητα αναφέρεται στις πρακτικές εκείνες του SEO που βοηθούν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας να γίνει κατανοητό και φιλικό προς το χρήστη.

Ένα κείμενο με σαφή και μικροπερίοδο λόγο, με φωτογραφίες που διασπούν την πυκνότητα του γραπτού λόγου και με πολλαπλά media όπως βίντεο και αποφθέγματα είναι ιδανικό για την υψηλή κατάταξη. Αντιθέτως, ο μακροπερίοδος λόγος, η απουσία επικεφαλίδων, παραγράφων και multimedia είναι απαγορευτικά για μια ιστοσελίδα.

Μη συναφές περιεχόμενο

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που, ηθελημένα ή άθελά τους, δημιουργούν στον τίτλο μια συγκεκριμένη προσδοκία η οποία διαψεύδεται από το περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, αν ο τίτλος στο σύνδεσμο της ιστοσελίδας γράφει “Συμβουλές για να βρείτε σύντροφο” και, τελικά, το περιεχόμενο αντί για συμβουλές διαφημίζει ένα σεμινάριο dating, τότε συμβαίνει ένα από τα δύο: είτε πρόκειται για ηθελημένη εξαπάτηση του χρήστη είτε για απουσία κατανόησης της πρόθεσης του χρήστη.

Η πρόθεση ενός χρήστη όταν αναζητά κάτι στο Google μπορεί να είναι πληροφοριακή, εμπορική, συναλλακτική ή πρόθεσης πλοήγησης κάπου αλλού. Είναι σημαντικό, όταν επιμελούμαστε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας, να κάνουμε μια έρευνα σχετικά με το στόχο-κοινό μας αλλά και τις εκάστοτε προθέσεις του.

Όταν ένας χρήστης αναζητά στο Google “δερμάτινες μπότες”, το πιο πιθανό είναι ότι έχει ως στόχο την αγορά και όχι την πληροφόρηση σχετικά με την ιστορία των παπουτσιών. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν μία εμπορική σελίδα μπορεί να αξιοποιήσει την ανάλογη λέξη-κλειδί.

Έλλειψη εξειδίκευσης = έλλειψη κύρους

Όταν μια ιστοσελίδα καλύπτει κάθε θέμα επί παντός επιστητού, από τη διατροφή και την υγεία μέχρι την πολιτική και την ιστορία, έχει σίγουρα το θετικό του εύρους των κατηγοριών, όμως δεν αποκτά εύκολα κύρος.

Σε γενικές γραμμές, ειδικά αν η επιχείρηση ή η ιστοσελίδα σας δεν είναι μεγάλης εμβέλειας, είναι καλό να υιοθετήσετε την τακτική της εξειδίκευσης. Ασχοληθείτε με ένα θέμα -και όλα τα συναφή θέματα που περιστοιχειώνουν τον πυρήνα σας- και έτσι δείχνετε στην Google ότι γνωρίζετε για τι πράγμα μιλάτε.

Για μια ελάσσονα ιστοσελίδα, είναι καλύτερο να γίνει γνωστή ως ο διαδικτυακός τόπος στον οποίο θα ενημερωθεί κανείς από έγκριτους συντάκτες σε σχέση με ζητήματα τοπικής πολιτικής, παρά να δημιουργήσει ένα χάος θεμάτων αμφιβόλου ποιότητας και αυθεντίας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Μεγαλύτερες Αποτυχίες της Τεχνολογίας Πάνε στον Παράδεισο

Startup επιχειρήσεις: μικρές ιδέες μεγάλης εμβέλειας

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

Περισσότερα άρθρα

Άδωνις Γεωργιάδης: Ένας “Τηλεοπτικός πολιτικός”

ΠεριεχόμεναΠοιος είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης;Σπουδές & Επαγγελματική ΣταδιοδρομίαΠολιτικήΠρώτα Βήματα...

3 Προορισμοί για τη Καθαρά Δευτέρα

ΠεριεχόμεναΘήβα- Βλάχικος ΓάμοςΗ Ιστορία του εθίμουΗ δομή και η...

οι 5 καλύτερες εφαρμογές για οικονομική διαχείριση

ΠεριεχόμεναΠως ξεκίνησαν τα apps για οικονομική διαχείρισηΤα οφέλη των...

Ποια είναι η πιο παλιά ομάδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα;

Πίνακας περιεχομένουΠανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης (Πανιώνιος Γ.Σ.Σ.)Πειραϊκός ΣύνδεσμοςΕθνικός Γυμναστικός...