Η αλήθεια είναι ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT άρχισαν να μελετώνται διεπιστημονικά άμα τη γενέσει τους. Οι ειδικοί πολλαπλών επιστημονικών κλάδων -από προγραμματιστές μέχρι νευρολόγους και από ιατρούς μέχρι κοινωνικούς επιστήμονες- έχουν εντάξει στον κύκλο εργασιών τους τη μελέτη του φαινομένου της τεχνητής νοημοσύνης από κάθε πιθανή σκοπιά.
Εκτός όμως των ακαδημαϊκών κύκλων, ο καθημερινός άνθρωπος φαίνεται να στέκεται με αμηχανία μπροστά σε αυτές τις αλλόκοτες εφαρμογές συνομιλίας. Το μόνο που, προς το παρόν τουλάχιστον, κάνουμε είναι πρακτική χρήση της εφαρμογής. Όπως έλεγε ο Γερμανός φιλόσοσφος του 20ου αιώνα Martin Heidegger, “το σφυρί σφυροκοπά”.
Η δήλωση αυτή, όσο απλή και να φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ήθελε να υποδείξει πρώτον ότι τέτοιου είδους όντα εντάσσονται όχι στην θεμελιώδη κατηγορία του πράγματος, αλλά του εργαλείου. Σε δεύτερο χρόνο, το εργαλείο είναι το πράγμα εκείνο που ταυτίζεται με την ενέργεια που εκτελεί. Όταν “το σφυρί σφυροκοπά”, το σφυρί, αυτός που το χρησιμοποιεί και το έργο (το σφυροκόπημα) συμπλέκονται διαμιάς στη μία και την αυτή πράξη και κυριολεκτικά διυλίζονται μέσα σ’αυτή.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει και για τη σχέση μας με το ChatGPT. Χρησιμοποιούμε το εργαλείο, πολλοί μάλιστα σε καθημερινή βάση, χωρίς να το θεματοποιούμε ή να το αναστοχαζόμαστε. Μαθαίνουμε τι είναι μέσα από τη χρήση του, μέσα από την καταβύθιση στις ιδιαίτερες λειτουργίες του.
Το ρωτάμε, για παράδειγμα, “Τι οδήγησε στη Μικρασιατική καταστροφή”, “Γράψε μου μια αστεία λεζάντα για τη φωτογραφία μου” ή “Κάνε μου λίγη παρέα”. Και η χρήση αυτή αρκεί για να καταλάβουμε στο περίπου περί τίνος πρόκειται. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: από πού προέρχεται αυτή η πληροφορία που κατέχει το ChatGPT; Πώς εκπαιδεύεται ένα ρομπότ; Θα αλώσει το χώρο του ανθρώπινου;
Σε αυτό το άρθρο, θα επιχειρήσουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση γύρω από θεματικές που εγείρει το ChatGPT, όπως οι μηχανισμοί εκμάθησης στους οποίους υπάγεται, οι σκοποί της χρήσης του και τα ηθικά ερωτήματα σχετικά με το τεχνητό και το ανθρώπινο, την εργασία και τη συνείδηση.

Τι είναι το ChatGPT;
Το ChatGPT είναι ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) που επεξεργάζεται τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα, προκειμένου να δημιουργήσει διαλόγους που μοιάζουν ανθρώπινοι. Το συγκεκριμένο γλωσσικό μοντέλο μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις και να συνθέσει πληροφορίες από πολλαπλές πηγές γραπτού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων άρθρων, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δοκιμίων, κώδικα και email.
Το ChatGPT είναι παρόμοιο με τις αυτοματοποιημένες υπηρεσίες συνομιλίας που μπορούμε να συναντήσουμε σε ιστοσελίδες εξυπηρέτησης πελατών. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ερωτήσεις ή να ζητήσουν διευκρινίσεις στις απαντήσεις του ChatGPT.
Το GPT σημαίνει “Generative Pre-trained Transformer” το οποίο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τα αιτήματα των συνομιλητών και διαμορφώνει αναλόγως τις απαντήσεις. Εκπαιδεύεται με ενισχυτική μάθηση μέσω ανθρώπινης ανατροφοδότησης και μοντέλων ανταμοιβής που υπάγονται σε ένα σύστημα εκλογής των καλύτερων απαντήσεων. Αυτό το feedback βοηθά στην ενίσχυση του ChatGPT με μηχανική μάθηση για να βελτιώνει διαρκώς τις μελλοντικές του απαντήσεις.
Ποιος το δημιούργησε;
Η OpenAI -μια εταιρεία έρευνας τεχνητής νοημοσύνης- είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του ChatGPT, παρουσιάζοντας το εργαλείο για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022. Ιδρύθηκε από μια ομάδα επιχειρηματιών και ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων των Elon Musk και Sam Altman, το 2015.
Την OpenAI στηρίζουν αρκετοί επενδυτές, με τη Microsoft να είναι η πιο αξιοσημείωτη εκ των επιχειρήσεων του δικτύου υποστήριξης. Η OpenAI δημιούργησε επίσης το Dall-E, έναν “δημιουργό τέχνης” με λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος παράγει τέχνη αν τροφοδοτηθεί με γραπτό κείμενο.
Η τεχνολογία πίσω από το Chat GPT
Η βασική τεχνολογία πίσω από το ChatGPT το Generative Pre-trained Transformer (ή, ελληνιστί, γενετικός προεκπαιδευμένος προγραμματιστής). Το Generative Pre-trained Transformer είναι ένας τύπος εκ των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLM) που προσφέρει το πλαίσιο στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας από μηχανές.
Βασίζεται στις τεχνολογίες βαθιάς μάθησης (deep learning) και προεκπαιδεύεται σε μεγάλους όγκους δεδομένων, μεταφράζοντας αυτά τα δεδομένα σε δημιουργία εντελώς καινούργιου περιεχομένου που προσομοιάζει στο ανθρώπινο. Από το 2023, τα περισσότερα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs) χαρακτηρίζονται από αυτά τα στοιχεία και έχουν λάβει το ευρέως διαδεμονένο όνομα GPT.
Συγκεκριμένα το ChatGPT, αρχικά χρησιμοποιούσε το Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο GPT-3, ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης νευρωνικών δικτύων της τρίτης γενιάς του Generative Pre-trained Transformer. Η πιο πρόσφατη εκδοχή στα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα είναι το GPT-4 που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2024. Η εξέλιξη των γλωσσικών μοντέλων είναι που εξειδικεύουν τις δυνατότητες των GPT και, με τη σειρά τους, εξελίσσουν και τροφοδοτούν υπηρεσίες συνομιλίας όπως το ChatGPT.

Πώς λειτουργεί το ChatGPT
Οι τεχνολογίες που προαναφέρθηκαν έχουν ως σκοπό να κάνουν τα μοντέλα της Open AI -συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT- στην Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (NLP). Το ακρωνύμιο NLP σημαίνει “natural language processing”, δηλαδή ακριβώς “Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας”, μια μεγάλη κατηγορία τεχνολογιών που περιλαμβάνει λειτουργίες όπως την αναγνώριση ομιλίας, τη μηχανική μετάφραση και τα chatbots.
Με πιο πρακτικό τρόπο, η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας ή NLP είναι η διαδικασία μέσω της οποίας η τεχνητή νοημοσύνη διδάσκεται να κατανοεί τους κανόνες και τη σύνταξη της γλώσσας, να προγραμματίζεται στην ανάπτυξη σύνθετων αλγορίθμων ώστε να αντικατοπτρίζει αυτούς τους κανόνες, και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί αυτούς τους αλγόριθμους για να εκτελεί συγκεκριμένα καθήκοντα.
Το ChatGPT δημιουργεί κείμενο βασισμένο στην πρόβλεψη λέξεων, προτάσεων ή ακόμη και παραγράφων ή στίχων θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Δε λειτουργεί όπως το εργαλείο Τ9 στο κινητό μας, που μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, μαντεύει πολύ χονδρικά τη λέξη που θέλουμε να γράψουμε. Αντιθέτως, το ChatGPT επιχειρεί να δημιουργήσει απαντήσεις με συνοχή και σαφήνεια σε οποιαδήποτε ερώτηση, κάτι που είναι το προϊόν των τεχνολογιών Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας.
Για παράδειγμα, θέτω στο ChatGPT το ερώτημα “το vog24 είναι…” και μου απαντά: Το VOG24 είναι ένα ελληνικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό portal, που καλύπτει μια ποικιλία θεμάτων, όπως πολιτική, οικονομία, κοινωνία, και πολιτισμό”. Για κάθε ερώτημα ή δήλωση που θέτουμε, το ChatGPT περιηγείται κάθε φορά σε όλο το πεδίο του νευρωνικού δικτύου- και πολλές φορές ρίχνει και πιο τυχαίες ζαριές για να απαντήσει με πιο αστείο ή ευφή τρόπο.
Οι περιορισμοί του ChatGPT
Το ChatGPT μας έχει λύσει τα χέρια σε διάφορες περιπτώσεις, όπως όταν για παράδειγμα θέλουμε να ψάξουμε ένα ιστορικό στοιχείο και, αντί να διαβάσουμε διαφορετικά λήμματα εγκυκλοπαίδειας ή άρθρα και να διασταυρώσουμε την πληροφορία, προστρέχουμε κατευθείαν στο chatbot και εξάγουμε όποια γνώση θέλουμε. Παρόλα αυτά, πρέπει πάντα να είμαστε φειδωλοί ως προς την εμπιστοσύνη που δείχνουμε σε μια τέτοια τεχνολογία, γιατί πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλά και περιορισμοί. Μερικοί από αυτούς τους περιορισμούς θα λέγαμε ότι είναι οι εξής:
- Το ChatGPT δεν κατανοεί επακριβώς την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης γλώσσας: έχει βέβαια εκπαιδευτεί στο να παράγει λέξεις με βάση την ερώτηση που δέχτηκε. Εξαιτίας αυτού όμως, οι απαντήσεις του πολλές φορές φαίνονται επιφανειακές και του λείπουν τα εργαλεία για την κατανόηση των πιο λεπτών αποχρώσεων της γλώσσας.
- Οι απαντήσεις μπορεί να φαίνονται μηχανικές και αφύσικες. Δεδομένου ότι το ChatGPT κάνει πρόβλεψη της επόμενης λέξης, μπορεί να καταχράζεται ορισμένες λέξεις όπως το “το” ή το “και”. Εξαιτίας αυτού, είναι ακόμα απαραίτητο να αναθεωρούμε και να επεξεργαζόμαστε το περιεχόμενο για να ρέει πιο φυσικά, όπως η ανθρώπινη γραφή.
- Δεν παραθέτει τις πηγές του. Το ChatGPT δεν παρέχει ανάλυση ή εμβάθυνση σε οποιαδήποτε δεδομένα ή στατιστικά, ούτε παρέχει συνδέσμους ή βιβλιογραφικές αναφορές σε πηγές εκτός αν το ζητήσουμε πιο συγκεκριμένα. Μπορεί να παρέχει στατιστικά στοιχεία αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύσει αυτά τα στατιστικά.
- Δεν μπορεί να κατανοήσει τον σαρκασμό και την ειρωνεία. Το ChatGPT βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων κειμένου και, ευλόγως, δεν καταλαβαίνει αν ο διερωτώμενος ειρωνεύεται ή κάνει χιούμορ.
- Μπορεί να εστιάσει στο λάθος μέρος της ερώτησης. Για παράδειγμα, αν αρχικά ρωτήσετε το ChatGPT, “Είναι το άλογο καλό κατοικίδιο με βάση το μέγεθός του;” το ChatGPT είναι πιθανό να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο μέγεθος του ζώου αντί να δώσει πληροφορίες για το αν αυτό το ζώο είναι κατάλληλο για κατοικίδιο. Το ChatGPT δεν είναι τόσο ευέλικτο και έτσι δεν μπορεί να αλλάξει την απάντησή του για να καλύψει πολλές ερωτήσεις σε μία μόνο απάντηση.
- Πολιτική ουδετερότητα; Γενικά μιλώντας, το ChatGPT δεν εμπλέκεται σε πολιτικές συζητήσεις ούτε “παίρνει το μέρος” κάποιου πολιτικού αρχηγού ή χώρας. Παρόλα αυτά, ενώ υποτίθεται ότι παραμένει πολιτικά ουδέτερο, έχει κατηγορηθεί για μεροληψία υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών απόψεων.

Η εκπαίδευση των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLMs)
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η εκπαίδευση των Μεγάλων Γλωσσικων Μοντέλων (LLMs) όπως το ChatGPT, διαμερίζεται χονδρικά σε τέσσερα στάδια.
1.Συλλογή δεδομένων
Το πρώτο αυτό βήμα αφορά την αναζήτηση και τη συγκέντρωση του δεδομένων πάνω στα οποία εκπαιδεύεται το LLM. Τα δεδομένα μπορούν να προέρχονται από διάφορες πηγές όπως βιβλία, άρθρα και διαδικτυακό περιεχόμενο. Αυτά τα δεδομένα χρειάζονται φυσικά ξεσκαρτάρισμα και προετοιμασία για εκπαίδευση. Για παράδειγμα, το σύνολο δεδομένων μπορεί να απαιτεί μετατροπή σε πεζά, αφαίρεση των συνδετικών λέξεων και διαχωρισμό σε ακολουθίες διακριτών προτάσεων.
2.Διαμόρφωση του Μοντέλου
Το στάδιο αυτό ονομάζεται στα αγγλικά Model Configuration και έχει να κάνει με τη ρύθμιση διαφόρων παραμέτρων κατά τη ρύθμιση των νευρωνικών δικτύων. Οι παράμετροι αυτές μπορεί να αφορούν τον αριθμό των επιπέδων μέσα στα μπλοκ του μετασχηματιστή, τις κεφαλές προσοχής (attention heads) και τις υπερπαραμέτρους (hyperparameters).
3.Εκπαίδευση του Μοντέλου
Η διαδικασία εκπαίδευσης ξεκινά με την τροφοδοσία του μοντέλου με μια σειρά λέξεων. Το μοντέλο στη συνέχεια στοχεύει να προβλέψει την επόμενη λέξη στην δεδομένη ακολουθία. Κατόπιν, τροποποιεί τα weight assignments του με βάση τις επόμενες προβλέψεις λέξεων. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται εκατομμύρια, ή ακόμα και δισεκατομμύρια φορές, ανάλογα με το μέγεθος του συνόλου δεδομένων, μέχρι το μοντέλο να επιτύχει την καλύτερη δυνατή απόδοση.
4.Τελικές λεπτομέρειες
Μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, το μοντέλο αξιολογείται με τη χρήση ενός συνόλου δοκιμαστικών δεδομένων για να ελεγχθεί η απόδοσή του. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών, μπορεί να γίνουν προσαρμογές στο μοντέλο. Οι προσαρμογές και οι βελτιώσεις σημαίνουν ότι πιθανόν το μοντέλο να υποστεί αλλαγές σε ορισμένες παραμέτρους ή και να υποβληθεί σε δομική τροποποίηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον εκπαίδευση δεδομένων για να βελτιωθεί η τελική επίδοση.
To ChatGPT ως μαθησιακό εργαλείο;
Έως τώρα, οι πιο συχνές αντιδράσεις σχετικά με την ενσωμάτωση των chatbots όπως το ChatGPT στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε από τη μεριά των μαθητών είτε των διδασκόντων, είναι κατά βάση αρνητικές.
Προς το παρόν, το ChatGPT ως εκπαιδευτικό εργαλείο συνδέεται με τη λογοκλοπή, τη γρήγορη και προς κατανάλωση πληροφορία, την κοινοτοπία και την απουσία κριτικής σκέψης.
Και, σε πολλές περιπτώσεις, η κρίση αυτή είναι δίκαιη: στο άκουσμα και μόνο της εισαγωγής του ChatGPT στην εκπαίδευση σκεφτόμαστε είτε έναν μαθητή που γράφει έκθεση για το σχολείο επιμελημένη από τεχνητή νοημοσύνη είτε έναν καθηγητή που, ελλείψει φρέσκων ιδεών, ζητά από το chatbot να του γράψει θέματα για το διαγώνισμα.
Σύμφωνα όμως με ένα ενδιαφέρον άρθρο στους L.A. Times, ίσως η καλύτερη στάση απέναντι στις νέες εξελίξεις δεν είναι η άρνηση, αλλά η έξυπνη υιοθέτηση του εργαλείου. Κατά τους ισχυρισμούς του συγγραφέα του άρθρου, το ChatGPT δεν σκέφτεται αντί για εμάς -καθώς δεν μπορεί πράγματι να παραγάγει σκέψη-, αλλά απλώς μεταδίδει πληροφορίες. Με αυτή την έννοια, μας διδάσκει για μια ακόμη φορά τη σαφή διάκριση μεταξύ πληροφορίας και σκέψης, ή γνώσης και κριτικού στοχασμού.
Όπως έχει προτείνει ο Gary Lupyan, Διδάκτωρ Ψυχολογίας, στους φοιτητές του, το ChatGPT, αντί να γίνει πηγή πληροφοριών -μια λειτουργία που ούτως ή άλλως είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση- μπορεί να γίνει πηγή κριτικού στοχασμού. Για παράδειγμα, μπορεί ένας φοιτητής ή μαθητής να συζητήσει ή ακόμη και να διαφωνήσει με το ChatGPT σχετικά με μια ιδέα ή μια πρωτότυπη σκέψη και έτσι να αποκτήσει έναν ικανό συνομιλητή με τον οποίο μπορεί να δοκιμάσει στην πράξη τις ιδέες του.
Όπως λέει, “Μια καλή εργασία δεν είναι απλώς μια σύνθεση πληροφοριών, αλλά αναδεικνύει και την ικανότητα να υποστηρίζεις μια θέση. Το ChatGPT ενθαρρύνει τους μαθητές να κάνουν καλύτερες, σαφέστερες ερωτήσεις και στη συνέχεια να υπερασπίζονται την εγκυρότητα των ερωτήσεων, κάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να γίνουν πραγματικοί επιστήμονες”.

Εφαρμογές του ChatGPT
Σε αυτή την ενότητα, ακολουθούν μερικές από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές του ChatGPT σε διάφορους τομείς του επιστητού.
Εκπαίδευση
Πέρα από τους μαθητές και τους καθηγητές που χρησιμοποιούν το ChatGPT για να λύσουν απορίες σε σχέση με τα μαθήματα, υπάρχουν εφαρμογές που κάνουν χρήση του εργαλείου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η Duolingo, η δημοφιλής πλατφόρμα εκμάθησης ξένων γλωσσών, χρησιμοποιεί το ChatGPT για να προσομοιώνει συνομιλίες με φυσικούς ομιλητές, προσφέροντας έτσι στους μαθητές μια πιο ζωντανή και διαδραστική εμπειρία.
Design
Η εκδοχή GPT-4 του ChatGPT επιτρέπει στον χρήστη να ζητήσει από το chatbot όχι μόνο κείμενο, αλλά και οπτικό υλικό. Για του λόγου το αληθές, ζήτησα από το ChatGPT να μου φτιάξει ένα logo για μια φανταστική εταιρεία ρούχων, δίνοντάς του ορισμένα από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Ορίστε τι έφτιαξε:

Μουσική
Το ChatGPT έχει εκδόσει και την εφαρμογή Song Maker, όπου παράγει ένα τραγούδι ή ακόμη και έναν δίσκο, από το όνομα και τους στίχους του τραγουδιού, μέχρι τη μελωδία, το τέμπο και τα όργανα. Για πλάκα, του είπα να μου γράψει ένα ελληνικό fem trap κομμάτι και ορίστε η πρώτη του ιδέα:

Ηθικά ζητήματα
Φυσικά το ChatGPT δεν είναι ένα ηθικά ουδέτερο εργαλείο, όπως άλλωστε και κανένα άλλο ανθρώπινο κατασκεύασμα. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κλίμα ηθικού πανικού που καλλιεργείται γύρω από την ύπαρξη των διαφόρων chatbots.
1. Λογοκλοπή
Το πρώτο φυσικά που μπορούμε να σκεφτούμε είναι το καθεστώς λογοκλοπής που θεωρείται ότι καλλιεργείται με την ολοένα αυξανόμενη χρήση του ChatGPT από φοιτητές, μαθητές και εργαζομένους. Κατά μία έννοια, το ζήτημα συνδέεται με την ενότητα σχετικά με το ChatGPT ως εκαπιδευτικό εργαλείο που εξετάσαμε παραπάνω. Όπως υποστηρίζουμε βέβαια, οι εκπαιδευτικοί θεσμοί μπορούν να σκεφτούν τρόπους θετικής ενσωμάτωσης τέτοιων εφαρμογών στην εκπαίδευση, από το να παραγνωρίζουν ή και να δαιμονοποιούν τα chatbots.
2.Εργασία
‘Ηδη οι μεγάλες διαδηλώσεις των εργαζομένων στο Hollywood το 2023 έκαναν πολλούς να ανησυχούν για το κατά πόσο, μετά την εισχώρηση στην εργασία εφαρμογών όπως το ChatGPT, θα χρειάζεται και η ανθρώπινη εργασία. Το ζήτημα αυτό, ειδικά όταν συνδυάζεται με ερωτήματα γύρω από την καλλιτεχνική παραγωγή, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και αφορά τις βαθύτερες πολιτικές δομές και τις παραγωγικές δυνάμεις των κοινωνιών. Το ζήτημα είναι αν το αποτέλεσμα θα είναι θετικό -να αποφορτιστούν οι άνθρωποι από το βάρος της εργασίας- ή εάν το ChatGPT θα καρπωθεί όλη τη δημιουργική εργασία και θα αφήσει τους ανθρώπους να κάνουν τη “χαμαλοδουλειά”.
3.Τεχνητό / ανθρώπινο
Με το ChatGPT, τα όρια μεταξύ ανθρώπινου και τεχνητού φαίνεται σα να γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Οι κινηματογραφικές δυστοπίες της δεκαετίας του ’90 και του 2000 μοιάζουν ήδη τετελεσμένες, ήδη παρούσες. Φυσικά, το ερώτημα για το ποια είναι η ουσία του ανθρώπου που τον διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα όντα είναι ένα ερώτημα τόσο αρχαίο όσο η Φιλοσοφία.
Εάν κάποτε ο άνθρωπος αναζητούσε την ουσιακή του διαφοροποίηση από τη φύση ή το θεό, τώρα φαίνεται ότι αυτή τη θέση ετερότητας έχει καταλάβει η τεχνητή νοημοσύνη. Φυσικά, είναι ένα ερώτημα που δεν απαντιέται με ναι ή όχι και χρειάζεται μελέτη και χρόνος ώστε να φανούν τα αποτελέσματά του.
Σε κάθε περίπτωση, μια ενδιαφέρουσα σοφιστεία που μπορούμε να σκαρφιστούμε εδώ είναι ότι, και μόνο που αναρωτιόμαστε σχετικά με το ουσιακό καθεστώς της τεχνητής νοημοσύνης, σημαίνει ότι την καθιστούμε αντικείμενο της σκέψης που η ίδια αδυνατεί να παραγάγει.
Στο παρακάτω ενδιαφέρον βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια εκτενή συζήτηση σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις νέες εξελίξεις και τις προβλέψεις που μπορούν να γίνουν πάνω στο θέμα:
Μοντέλα εκτός του ChatGPT
Παρόλο που το ChatGPT έχει πραγματικά αλώσει τον χώρο των chatbots, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις που ίσως δεν προσφέρουν την ίδια ποιότητα σε όλα τους τα χαρακτηριστικά, όμως ξεχωρίζουν για κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο τους:
- Το Claude είναι μια ωραία εναλλακτική σε chatbot για όποιον επιθυμεί να λαμβάνει πιο φυσικές, σχεδόν ανθρώπινες απαντήσεις.
- Το Gemini (προηγουμένως Bard), που έχει κατασκευαστεί από την Google, προσφέρει άμεσες διασυνδέσεις της εφαρμογής με εφαρμογές της Google όπως το Gmail ή το Google Docs.
- Το Perplexity είναι κάτι σαν το ChatGPT, απλώς λειτουργεί περισσότερο ως αυτοματοποιημένη μηχανή αναζήτησης.
- Το Meta AI δεν έχει τις δυνατότητες παραγωγής κειμένου που έχει το ChatGPT, όμως μας συνδέει άμεσα με posts και νήματα σχολίων του Facebook και του Instagram.
- Το Jasper είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης εξειδικευμένη στο Marketing. Μπορεί να δημιουργήσει ιδέες μέχρι και καμπάνιες που θα πάνε τη δουλειά σας ένα βήμα παραπέρα.

Περαιτέρω πηγές για το ChatGPT
Σε αυτή την ενότητα, σας προτείνουμε εμπεριστατωμένες πηγές από τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω για ζητήματα γύρω από τη λειτουργία και τους σκοπούς του ChatGPT.
Αρχικά, μπορείτε να μελετήσετε αυτή τη συστηματική έρευνα δημοσιευμένη στο MDPI, η οποία αναφέρεται στο ζήτημα της ενσωμάτωσης του ChatGPT στην εκπαιδευτική διαδικασία.
H συλλογική εργασία ερευνητών με τίτλο “AI and the future of humanity: ChatGPT-4, philosophy and education”, η οποία υπάρχει ολόκληρη διαθέσιμη σε μορφή PDF, ερευνά το μέλλον που φέρνει για την ανθρωπότητα το ChatGPT, τα οφέλη και τα ρίσκα.
Τέλος, αυτή η εξαιρετική διπλωματική εργασία του Πανεπιστημίου της Umea, συζητά εις βάθος το πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα το ChatGPT το Software Development.